10 Ιούνιος 2015, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2015, 13:48

Οι Γκρίζοι Λύκοι, οι κερδισμένοι στον Πόντο

  • Οι Γκρίζοι Λύκοι, οι κερδισμένοι στον Πόντο
    Πολλοί ήταν οι Πόντιοι που εμπιστεύτηκαν το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης στις εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία

Ο κερδισμένος των τουρκικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, στους περισσότερους νομούς του Πόντου, είναι τo Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) – γνωστό και ως κόμμα των Γκρίζων Λύκων.

Στους νομούς Τραπεζούντας, Αργυρούπολης, Κερασούντας, Ριζαίου, Αρτβίν και Κοτυώρων, όπου ψηφίζουν συνολικά 1.882.000 ψηφοφόροι, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξέλεξε δεκατέσσερις βουλευτές από δεκαεπτά που είχε, το ΜΗΡ τρεις –είχε έναν–, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) εξέλεξε έναν επιπλέον και έχει πέντε τώρα.

Το ΜΗΡ, εκτός της Τραπεζούντας, τώρα έχει βουλευτές και από τους νομούς Κερασούντας και Αργυρούπολης.

Παρότι αύξησε τις ψήφους του από 69.000 σε 94.000, το ΜΗΡ δεν κατόρθωσε να εκλέξει δεύτερο βουλευτή στην Τραπεζούντα, ενώ το CHP, παρότι έχασε 6.000 ψήφους (76.000 από 82.000), διατήρησε τη μία έδρα που είχε και στις προηγούμενες εκλογές.

Στην Κερασούντα το ΜΗΡ κατόρθωσε να πάρει έναν βουλευτή από το ΑΚΡ, αυξάνοντας τις ψήφους από 31.000 σε 41.000. Βουλευτή «έκλεψε» από το ΑΚΡ και στην Αργυρούπολη.

Στο νομό Κοτυώρων το CHP είναι το κόμμα που αύξησε τις δυνάμεις του στέλνοντας στη Βουλή ακόμα έναν βουλευτή και έτσι εκπροσωπείται από δύο.

Το ΑΚΡ έχασε ψήφους ακόμα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ερντογάν, στο Ριζαίο. Συγκριτικά με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση πήρε 4.000 ψήφους λιγότερες.

Παρ' όλα αυτά όμως, με το 66,37% στο σύνολο των ψήφων, εξέλεξε και τους τρεις βουλευτές που αναλογούν στο νομό.

Όσον αφορά τον ακριτικό νομό Αρτβίν, τις δυο έδρες μοιράστηκαν το ΑΚΡ και το CHP, ενώ στο νομό αυτόν το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έπιασε το μεγαλύτερο ποσοστό του, προφανώς λόγω της παρουσίας στο νομό Λαζών και σχετικά ισχυρού αριστερού κινήματος. Στους άλλους νομούς τα ποσοστά του HDP κυμάνθηκαν λίγο πάνω από το 1%, με το επόμενο υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στο νομό Αργυρούπολης (1,94%), όπου υπάρχουν αρκετά χωριά Αλεβιτών.

Το θέμα της αύξησης της εκλογικής επιρροής του ΜΗΡ αλλά και της δύναμής του ειδικά στις περιοχές των ελληνόφωνων του Πόντου χρήζει ιδιαίτερης μελέτης. Όπως εξαιρετικό ενδιαφέρον αλλά και δυναμική έχει το ζήτημα της εκλογικής δύναμης του HDP στον Πόντο και χρήζει επίσης ιδιαίτερης και ειδικής ανάλυσης, που όμως δεν είναι της παρούσης.