10 Ιούνιος 2015, 11:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2015, 11:27

Διάταξη – βόμβα: Θα υποθηκεύονται τα σπίτια των οφειλετών στα Ταμεία

  • Διάταξη – βόμβα: Θα υποθηκεύονται τα σπίτια των οφειλετών στα Ταμεία

Όσοι χρωστούν στα Ταμεία θα υποχρεώνονται να βάζουν ως υποθήκη σπίτια ή άλλα ακίνητα ακόμη κι αν είναι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Αυτό προβλέπεται ότι θα γίνεται –σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος– με ειδική διάταξη στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που πέρασε από δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας.

Το νομοσχέδιο θα έχει εφαρμογή όχι μόνο σε όσους υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης από εδώ και στο εξής, αλλά και στους 210.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στις 100 δόσεις.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 17, και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που του χορηγήθηκε, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα:

  • Να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
  • Να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.

Η διάταξη δεν εξαιρεί μικρούς ή μεγάλους οφειλέτες, αλλά –όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος μεγάλου ασφαλιστικού φορέα στον Ελεύθερο Τύπο – θα εφαρμοστεί σε όσους είναι μεν σε ρύθμιση, αλλά έχουν βεβαρημένο παρελθόν «ασυνέπειας» είτε χρωστούν πολλά είτε λίγα.

Το ίδιο καθεστώς θα εφαρμόζουν από εδώ και στο εξής (με την ψήφιση του νομοσχεδίου) όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάταξη θα εφαρμοστεί από τις 26 Ιουνίου και μετά, που λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, και σε πρώτη φάση θα είναι στοχευμένη σε οφειλέτες που κατά τα παρελθόν έχουν εγκαταλείψει ρυθμίσεις καθώς και σε όσους τις χρησιμοποιούν όχι για να ξεχρεώσουν, αλλά για να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα είσπραξης χρημάτων από το Δημόσιο.