9 Ιούνιος 2015, 20:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2015, 20:31

Αυτή είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ

  • Επαναφέρουν τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

Και άλλες υποχωρήσεις κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει την συμφωνία. Μετά την αύξηση του πλεονάσματος ήρθε και η άνοδος του ΦΠΑ. «Κλειδί» θα αποτελέσει πάντως το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση δεν δέχεται (όπως της είχε προταθεί παρασκηνιακά) υποσχετική για συζήτηση του θέματος στο μέλλον (π.χ. από Σεπτέμβριο) αλλά δέσμευση των δανειστών «πώς και πότε θα κλείσει το θέμα». Επί του παρόντος πάντως, οι δανειστές δεν έχουν φέρει επισήμως στο τραπέζι σχέδιο για το ελληνικό χρέος.

Όσον αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ, στο νέο κείμενο προς τους θεσμούς η κυβέρνηση δέχεται αύξηση του μειωμένου συντελεστή 12% , από 11%, για να ξεπεράσουν τα αναμενόμενα έσοδα το 1 δισ. ευρώ (έναντι 900 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση και του υπερμειωμένου συντελεστή, από το 6% στο 6,5%, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση που είχε στείλει.

Στο κείμενο που εστάλη στους Θεσμούς δεν είναι καταγεγραμμένη η πρόταση για ακύρωση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία όμως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με αυτά τα δεδομένα η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ θα προβλέπει:

  • ΦΠΑ 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
  • ΦΠΑ 12% για εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
  • ΦΠΑ 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.