9 Ιούνιος 2015, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2015, 16:14

Τζιχαντιστές πωλούν κορίτσια στα σκλαβοπάζαρα όσο ένα πακέτο τσιγάρα

  • Τζιχαντιστές πωλούν κορίτσια στα σκλαβοπάζαρα όσο ένα πακέτο τσιγάρα
    Στιγμιότυπο από βίντεο στρατολόγησης στο Ισλαμικό Κράτος όπου δύο τζιχαντιστές ισχυρίζονται ότι είναι Βρετανοί

Πολλά έφηβα κορίτσια που απάγονται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα «όσο ένα πακέτο τσιγάρα». Την απίστευτη αυτή καταγγελία κάνει η εντεταλμένη του ΟΗΕ για ζητήματα σεξουαλικής βίας Ζαϊνάμπ Μπανγκούρα, η οποία επισκέφθηκε τον Απρίλιο τόσο το Ιράκ όσο και τη Συρία.

«Όταν καταλαμβάνουν μια περιοχή προχωρούν σε απαγωγές προκειμένου να έχουν νέες γυναίκες – δεν θέλω να το αποκαλέσω νέο προϊόν», αναφέρει η εντεταλμένη του ΟΗΕ. Αν και υπάρχουν αποδείξεις ότι οι τζιχαντιστές διοργανώνουν σκλαβοπάζαρα για τη «λεία» τους, κανείς δεν μπορεί να δώσει με ακρίβεια τον αριθμό των κοριτσιών και των γυναικών που έχουν πουληθεί.

Μετά την απαγωγή, κορίτσια και γυναίκες κρατούνται όμηροι σε σπίτια – ακόμα και 100 μπορεί να είναι κάτω από την ίδια στέγη. Οι τζιχαντιστές τις γδύνουν, τις πλένουν, και στη συνέχεια τις αναγκάζουν να σταθούν μπροστά σ’ εκείνους που θα αποφασίσουν «πόσα πιάνουν». Οι τιμές μπορεί να είναι εξευτελιστικές ή να ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια.

Μπανγκούρα: Η κακοποίηση των κοριτσιών και των γυναικών θυμίζει Μεσαίωνα. Οι τζιχαντιστές θέλουν να χτίσουν μια κοινωνία που να μοιάζει με εκείνη του 13ου αιώνα. Αυτός ο πόλεμος γίνεται σε γυναικεία κορμιά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που συνάντησε η Ζαϊνάμπ Μπανγκούρα: ένας 50άρης οπλαρχηγός του Ισλαμικού Κράτους αγόρασε ένα 15χρονο κορίτσι. Μόλις ολοκληρώθηκε η αγοραπωλησία έβαλε το όπλο του στον κρόταφο της και τη ρώτησε «τι θέλεις». Όταν το κορίτσι απάντησε «το όπλο», ο τζιχαντιστής της είπε προτού την βιάσει: «δεν σε αγόρασα για να αυτοκτονήσεις».

Οι απαγωγές αποτελούν μέρος της στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους στη διαδικασία στρατολόγησης ξένων μαχητών που ταξιδεύουν στο Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών. «Με αυτό τον τρόπο προσελκύουν τους νέους άνδρες. Τους τάζουν γυναίκες και παρθένες που περιμένουν να τους παντρευτούν», λέει η εντεταλμένη του ΟΗΕ για ζητήματα σεξουαλικής βίας.