9 Ιούνιος 2015, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2015, 13:13

«Ξεχάσαμε» στις τράπεζες 47,6 εκατ. ευρώ και τα «τσίμπησε» το κράτος

  • «Ξεχάσαμε» στις τράπεζες 47,6 εκατ. ευρώ και τα «τσίμπησε» το κράτος

Στον κρατικό προϋπολογισμό αποδόθηκαν ποσά αδρανών καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, το συνολικό ύψος των οποίων για τα έτη 2014 και 2015 ανήλθε σε 47,6 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόδοση στο κράτος έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4141/2013, και όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο ο Δ. Μάρδας, οι εν λόγω εισπράξεις αποτελούν έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και προορίζονται για την κάλυψη αναγκών του, με απώτερο σκοπό τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Επίσης, σημειώνει ότι η αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα την εκτίμησή τους για το ύψος των αδρανών καταθέσεων που θα μεταφερθούν στο Δημόσιο μέχρι και τον Απρίλιο του επόμενου έτους, κατά τη σύνταξη της εγκυκλίου κατάρτισης προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2016.

Από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσό αδρανών καταθέσεων που περιήλθε στον κρατικό προϋπολογισμό προέρχεται από την ALPHA BANK.