9 Ιούνιος 2015, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2015, 12:51

Τζιχαντιστές πίσω από την επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ, λέει ο Ντεμιρτάς

  • Τζιχαντιστές πίσω από την επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ, λέει ο Ντεμιρτάς

Με την οργάνωση των τζιχαντιστών Ισλαμικό Κράτος στη Συρία συνέδεσε ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς τις επιθέσεις που δέχτηκε το κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και μάλιστα την τελευταία ιδιαιτέρως αιματηρή της περασμένης Παρασκευής στο Ντιγιάρμπακιρ.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν εκεί λίγα λεπτά πριν από την προεκλογική ομιλία του Ντεμιρτάς. Οι νεκροί έγιναν τρεις όταν προστέθηκε στον αρχικό απολογισμό ένα 17χρονο αγόρι που υπέκυψε στα τραύματά του. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μιλώντας στο CNN για την πιθανή εμπλοκή του ΙΚ, ο Ντεμιρτάς δεν διευκρίνισε πώς απέσπασε τις πληροφορίες αυτές, κατηγόρησε ωστόσο την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας στην Τουρκία γιατί απέτυχε να αποτρέψει τις επιθέσεις.

Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας πολεμούν το ΙΚ από πέρυσι. Τον Ιανουάριο οι Κούρδοι απελευθέρωσαν το Κομπάνι από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι πολιορκούσαν την κουρδική πόλη επί τέσσερις μήνες.

Ο Ντεμιρτάς έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την τουρκική κυβέρνηση, σφοδρό επικριτή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, για την υποστήριξή της προς το ΙΚ στο Κομπάνι.

Η Τουρκία αρνείται ότι έχει διασυνδέσεις. Ο Ντεμιρτάς θεωρεί ότι η όποια νέα κυβέρνηση –που δεν θα έχει αυτοδυναμία, όπως προέκυψε από τις εκλογές– θα επαναπροσδιορίσει εκ των πραγμάτων τη στάση της.

«Κυβερνήσεις συνασπισμού δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να στηρίζουν οργανώσεις όπως το ΙΚ και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία», τόνισε.