9 Ιούνιος 2015, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2015, 12:29

Ψυχρολουσία από τις Βρυξέλλες και νέο όχι

  • Ψυχρολουσία από τις Βρυξέλλες και νέο όχι

Μέσα σε 50 λεπτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν απέρριψε την ελληνική αντιπρόταση!

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, αξιωματούχοι που είδαν την ελληνική πρόταση είπαν στο πρακτορείο πως δεν είναι αξιόπιστη, κάνοντας λόγο για ένα «ασαφές αναμάσημα» προηγουμένων ελληνικών σχεδίων. Και το γερμανικό πρακτορείο MNI τονίζει –επικαλούμενο πηγές της ΕΕ– πως είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη πρόταση, σημειώνοντας ότι περιέχει μόνο μικρές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος της νέας πρότασης πέφτει κυρίως στο δημοσιονομικό κενό, από την κάλυψη του οποίου θα κριθούν ουσιαστικά και τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση. Παράλληλα η ελληνική πλευρά ζητάει να αναλάβει τα ομόλογά της ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και αυτός να αποπληρώσει την ΕΚΤ. 

Επιπλέον η Αθήνα ζητάει από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αγοράζουν περισσότερο ελληνικό χρέος. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ζητά να έχει πρόσβαση στα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ του EFSF τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανενεργά.