12 Ιούλιος 2013, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:23

Δείτε με ποιον τρόπο έκλεισαν την χρονιά οι Πόντιοι Σύρου

  • Ενσωμάτωση της λέξης Πόντος στο όνομα του Συλλόγου

Δείτε με ποιον τρόπο έκλεισαν την χρονιά οι Πόντιοι Σύρου Με θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς έκλεισε για το καλοκαίρι το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, με μια λιτή γιορτή, έκλεισε για το καλοκαίρι το παιδικό  θεατρικό εργαστήρι  του συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου .

Τα παιδιά, μη έχοντας τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη θεατρική τους παράσταση "Ο Μάγος με τα χρώματα" που προετοίμαζαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, επέλεξαν να αποχαιρετήσουν τη φετινή σεζόν,  στην αίθουσα του συλλόγου, με μικρές ιστορίες και παιχνίδια τα οποία απέδωσαν με θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς . 

Οπως εξήγησε στους παρευρισκόμενους γονείς η υπεύθυνη του εργαστηρίου κ. Ελένη Βουτσίνου, τα παιδιά, μέσα από διαφορετικούς επικοινωνιακούς κώδικες όπως είναι η κίνηση, η φωνή, ο λόγος, η μίμηση, ο αυτοσχεδιασμός η  δραματική έκφραση τα παιδιά ετοιμάζουν τις μικρές τους παραστάσεις και γνωρίζουν τον κόσμο και τις αρχές του θεάτρου.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Πανταζή  αφού ευχαρίστησε τους γονείς για την εμπιστοσύνη τους, αναφέρθηκε στις απαραίτητες ενέργειες που έχουν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, για τη διάθεση του θεάτρου Απόλλων, σε ημερομηνίες που εξυπηρετούν τον ΟΠΑΣ, ώστε τα παιδιά ν΄ ανεβάσουν την παράστασή τους. Και συνέχισε λέγοντας, ότι το θεατρικό εργαστήρι του συλλόγου δεν διαθέτει τις δυνατότητες μιας σχολικής αίθουσας και εν πάση περιπτώσει, χωρίς αυτό να θεωρηθεί ασέβεια απέναντι στους ερασιτεχνικούς θεατρικούς  ομίλους, με εμπειρία και παρουσία πολλών χρόνων, θα έπρεπε και το εργαστήρι του συλλόγου να αντιμετωπίζεται ισότιμα. Το παιδικό θεατρικό εργαστήρι το οποίο λειτουργεί από το 2010, έχει την τύχη να συνεργάζεται με την κ. Ελένη Βουτσίνου, πτυχιούχο παιδαγωγό θεάτρου και εμψυχώτρια θεατρικού εργαστηρίου.  Και όλα αυτά που ακούγονται για την προστασία του θεάτρου από τα παιδιά, δυστυχώς έχουμε δει μεγαλύτερους βανδαλισμούς από μεγάλους. Εξ άλλου ''τα μικρά παιδιά που κρατούνε στο χέρι τους σαν το μύλο το χάρτινο τις ελπίδες μας'' από μικρά τα εκπαιδεύεις να αγαπάνε  και να σέβονται ένα χώρο. Επειδή πρόθεση του συλλόγου είναι να προσκληθεί ο συγγραφέας του έργου κ. Γιάννης Ξανθούλης, ζητήσαμε από τον ΟΠΑΣ  την όσο το δυνατόν έγκαιρη απάντηση-προγραμματισμό. 

Κατόπιν η κ. Πανταζή αναφέρθηκε στο καλοκαιρινό δημιουργικό εργαστήρι, το οποίο θα λειτουργήσει από τις 29 Ιουλίου έως και τις 1 Αυγούστου και το οποίο εντάσσεται στο 2ο σεμινάριο λαογραφίας , που διοργανώνει ο σύλλογος, με θέματα όπως ο καραγκιόζης, το κουκλοθέατρο, τα παραμύθια, το παραμύθι του λαικού μας ζωγράφου Θεόφιλου καθώς και εργαστήρι ζωγραφικής αλλά και μαθήματα χορού ταραντέλας από τους Encardia.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκατέσσερα παιδιά, ηλικίας από 2-10 ετών, από το Χαμόγελο του Παιδιού με τις συνοδούς τους (από το σπίτι του Αμαρουσίου). Οπως εξήγησε η υπεύθυνη,  ανάμεσα στην ομάδα βρίσκονται ορισμένα κακοποιημένα παιδιά, τα οποία βρήκαν βρήκαν στοργή, γαλήνη και φροντίδα στο σπίτι αλλά και παιδιά θύματα της οικονομικής κρίσης, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν να τα φροντίσουν, που όμως διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά τους. Στα μεγαλύτερα παιδιά παρέχεται η δυνατότητα να πηγαίνουν στο σχολείο, σε φροντιστήριο ξένης γλώσσας αλλά να παρακολουθούν και διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά , μέσα σε ζεστό χειροκρότημα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβριο.

Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου "Μέγας Αλέξανδρος"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου