8 Ιούνιος 2015, 21:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2015, 21:43

Ουαλία: Βιβλίο της χρονιάς μυθιστόρημα για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

  • Ουαλία: Βιβλίο της χρονιάς μυθιστόρημα για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων «ερέθισε» τη μυθοπλαστική διάθεση του Ουαλού συγγραφέα Γκάρεθ Ουίλιαμς, ο οποίος αποφάσισε να συγγράψει ένα βιβλίο αναφερόμενο στη δοκιμασία του πολύπαθου ιστορικού χωριού του Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο. Ο τίτλος του έργου του είναι «Awst yn Anogia» («Τον Αύγουστο στα Ανώγεια»), που φέτος κέρδισε το βραβείο του «Βιβλίου της Χρονιάς» στην Ουαλία.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, κατά τη διάρκεια διακοπών του στην Κεφαλονιά διάβασε για την ιστορία των Ανωγείων και πήρε την απόφαση να βρει στοιχεία και να αποδώσει τα πάθη του Ανωγειανού λαού μέσα από μία νουβέλα η οποία χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως «μια δυνατή ιστορία που μεταφέρει με μυθιστορηματικό τρόπο το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων».

Στις 500 σελίδες του βιβλίου του, ο Γκάρεθ Ουίλιαμς αναδύει τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα Ανώγεια και το νησί της Κρήτης, μέσα από μία μυθοπλασία με ήρωες φανταστικούς, αλλά με πλοκή που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Ο κορμός του μυθιστορήματος αφορά την αντίσταση του νησιού, την ηρωική πορεία των αγωνιστών κατά της κατοχής, τον τρόπο που λειτούργησαν οι γερμανικές δυνάμεις, αλλά και την βοήθεια που προσέφεραν σε ειδικές επιχειρήσεις, βρετανοί στρατιώτες.