12 Ιούλιος 2013, 08:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:23

Εντοπίζοντας του καρκινικούς όγκους με ζάχαρη!

  • Προκαλεί εξάρτηση η ζάχαρη;

Μια νέα μέθοδο για τον εντοπισμό του καρκίνου ανέπτυξαν επιστήμονες του University College London στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες των σακχάρων που υπάρχουν σε προϊόντα όπως η σοκολάτα και τα αναψυκτικά.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, η μέθοδός τους εντοπίζει τους καρκινικούς όγκους στον οργανισμό καταγράφοντας την ποσότητα των σακχάρων που απορροφά ο οργανισμός.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, οι κακοήθεις όγκοι αναπτύσσονται γρήγορα επειδή απορροφούν πολύ περισσότερη γλυκόζη από ό,τι ο υγιής ιστός.

Το γεγονός αυτό βοήθησε τους επιστήμονες να παρακολουθήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου, τον οποίο είχαν προσαρμόσει έτσι ώστε να καταγραφεί με ακρίβεια η απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό των ποντικιών στα οποία πραγματοποιήθηκε η μελέτη τους.

Όπως διαπίστωσαν, μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλή ζάχαρη οι κακοήθεις όγκοι ξεχωρίζουν και η εξέταση τους εντοπίζει επειδή εκπέμπουν ένα είδος λάμψης!

Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε ποντίκια με καρκίνο του εντέρου, ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε μερικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα μέθοδος αποτελεί μια απλούστερη και πιο ασφαλή εναλλακτική μέθοδο που μπορεί να αντικαταστήσει εκείνες που χρησιμοποιούνται σήμερα και να σώσει χιλιάδες ζωές, ενώ δεν αποκλείεται να αρχίσει να εφαρμόζεται στο εξωτερικό σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών.

Ωστόσο, λόγω της ακτινοβολίας, δεν θεωρείται κατάλληλη για εγκύους και παιδιά.

Πηγή: naftemporiki.gr