7 Ιούνιος 2015, 13:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2015, 12:37

Εμπορεύσιμο το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην ΑΟΖ Κύπρου

  • Εμπορεύσιμο το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην ΑΟΖ Κύπρου
    Ο χάρτης με τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Σημαντικό ορόσημο» στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης χαρακτηρίζει το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας την κήρυξη (από τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner) ως εμπορεύσιμου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι αδειούχες εταιρείες του ερευνητικού τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει η υποβολή σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Το σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση των αδειούχων για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και το σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα παραχθούν.

Tags