6 Ιούνιος 2015, 21:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2015, 21:54

Συνάντηση Τσίπρα με Ολάντ, Μέρκελ την Τετάρτη

  • Συνάντηση Τσίπρα με Ολάντ, Μέρκελ την Τετάρτη
    Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομιλεί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στη Ρίγα της Λετονίας

Μια ώρα κράτησε η (νέα) τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να βρεθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει την αντιπρότασή του στις θέσεις των εταίρων-δανειστών. Ήδη, από το Μαξίμου υποστήριζαν ότι εξετάζουν την άνοδο του ΦΠΑ σε 7% (από 6,5%), 13% (από 11%) και 23%.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και έρχεται λίγες μόνο ώρες έπειτα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη σκληρή πρόταση των θεσμών.

Ειδικότερα, ο Α. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η πρόταση Γιούνκερ τον «εξέπληξε δυσάρεστα», σημειώνοντας ότι ελπίζει πως αποτέλεσε «κακιά στιγμή για την Ευρώπη» ή έστω ένα «κακό διαπραγματευτικό τρικ», το οποίο πολύ σύντομα θα αποσυρθεί».