6 Ιούνιος 2015, 22:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2015, 21:48

Διαβατά: Εκδήλωση μνήμης για τους 101 εκτελεσθέντες

  • Διαβατά: Εκδήλωση μνήμης για τους 101 εκτελεσθέντες
    Έλληνες στο εκτελεστικό γερμανικό απόσπασμα (Φωτογραφία αρχείου)

Την Κυριακή (7/6), στις 11 το πρωί, στο μνημείο των εκτελεσθέντων στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, ο δήμος Δέλτα, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο «Φοίνικας», διοργανώνει τιμητική εκδήλωση και κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των 101 εκτελεσθέντων από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στο 9ο χιλιόμετρο της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, εκτελέστηκαν και τάφηκαν ομαδικά 101 πατριώτες, καταγόμενοι απο την Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, την Πιερία, τις Σέρρες κ.α. Στο μνημείο που στήθηκε κοντά στο σημείο της εκτέλεσης, είναι γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων που σκοτώθηκαν την 6η Ιουνίου 1944.

«Τα Διαβατά και ο δήμος Δέλτα, έχουν το θλιβερό προνόμιο και συνάμα, την πατριωτική τιμή, να αποτελεί έναν τόπο μαρτυρίου όπου συντελέστηκε ένα από τα δεκάδες ναζιστικά εγκλήματα», επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δέλτα.

«Είναι βαριά, η υποχρέωση όλων μας απέναντι στη συλλογική μνήμη. Είναι καθήκον μας προς τις νεότερες γενιές να μην ξεχνάμε την ιστορία μας», προσθέτει ο Μίμης Φωτόπουλος.