5 Ιούνιος 2015, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2016, 13:17

Βραβείο σε Έλληνα ομογενή από τον Πούτιν!

  • Βραβείο σε Έλληνα ομογενή από τον Πούτιν!

Την προσοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν τράβηξε ένας Έλληνας ομογενής στη Ρωσία, ο οποίος βραβεύτηκε από τον Ρώσο πρόεδρο για τη δουλειά του και τα έργα του στη χώρα. Ειδικότερα, στον Γεώργιο Αναστάσοφ απονεμήθηκε το μετάλλιο του «εγκεκριμένου κατασκευαστή της Ρωσίας». 

Πρόκειται για 40χρονο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία (από την πόλη Τσάλκα της Γεωργίας), πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο μακρινό Ταρταρστάν. 

«Δεν το περίμενα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας θα τιμήσει έμενα, έναν Έλληνα που μένει και εργάζεται στο Ταταρστάν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και εξήγησε πως το μετάλλιο του παρέδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, σε ειδική τελετή.

«Πήρα το πτυχίο από τη Νομική Σχολή της πόλης Καζάν, αλλά μετά, μέσα μου, “μίλησε” το ελληνικό πνεύμα του κτίστη και άλλαξα την επαγγελματική μου πορεία» συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην επιλογή του να μη φύγει από τη Ρωσία, παρότι οι γονείς και οι συγγενείς του, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Θεσσαλονίκη.


Η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Τσάλκα, πόλη καταγωγής του Γεώργιου Αναστάσοφ (φωτ.: Β. Τσενκελίδης)

«Ομολογώ πως χαίρομαι που δεν έφυγα για την Ελλάδα πριν από 20 χρόνια. Δεν ξέρω πώς θα έστρωνε η ζωή μου, αλλά σήμερα έχω τη δυνατότητα να κάνω πολλά, και ως επαγγελματίας και ως Έλληνας. Ανοικοδομώ την πόλη Καζάν, έχω κτίσει πολλά δημόσια κτήρια και σχολεία, ένα πολιτιστικό κέντρο, κι επίσης αναστήλωσα το ναό της Παναγίας της Καζάν, όπου βρίσκεται η θαυματουργική εικόνα της, γνωστή σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Βοηθάω ακόμη τους ανθρώπους μου στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κρίση και την κατάργηση των συντάξεων των παλιννοστούντων», είπε.


Το Καζάν

Ο Γεώργιος Αναστάσοφ είναι επίσης μέλος της Εθνικής Συνέλευσης του Ταταρστάν και με αυτή την ιδιότητα βρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε στη Μόσχα τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε εκεί με ομογενείς της Ρωσίας. «Δώρισα στον Έλληνα πρωθυπουργό το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Καζάν. Ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και να φροντίσει τους παλιννοστούντες, να επαναφέρει τις συντάξεις τους», είπε.

«Εμείς, οι Έλληνες της ομογένειας, πάντα θα είμαστε κοντά στην Ελλάδα, με την καρδιά μας αλλά και με τα έργα μας», υποσχέθηκε ο Γ. Αναστάσοφ.