5 Ιούνιος 2015, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2015, 15:46

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που επαναφέρει τις συντάξεις των Ποντίων υπερηλίκων

  • Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που επαναφέρει τις συντάξεις των Ποντίων υπερηλίκων
    Στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας ομογενών στην πλατεία Συντάγματος το 2013 (φωτ.: Άλκης Κωνσταντινίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αν και η συμφωνία με τους δανειστές παραμένει ανοιχτή, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο το οποίο με το άρθρο 30 επαναφέρει τις συντάξεις στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ρύθμιση θα αφορά τόσο τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όσο και εκείνους από τη Βόρεια Ήπειρο.

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης θα διαρκέσει έως την Τρίτη 9 Ιουνίου – μέχρι τότε πολίτες αλλά και φορείς μπορούν να καταθέτουν τα δικά τους σχόλια και παρατηρήσεις. Με το που τελειώσει αυτή η διαδικασία το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για επεξεργασία και στη συνέχεια θα περάσει στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Τι προβλέπεται για τους ανασφάλιστους υπερήλικες

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του Δημήτρη Στρατούλη, όσοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και δεν λαμβάνουν καμία σύνταξη γήρατος από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, από την 1η Οκτωβρίου 2015 θα δικαιούνται 260 ευρώ. Το ποσό αυτό από την 1η Οκτωβρίου 2016 θα αυξηθεί στα επίπεδα της κατώτατης προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή είναι στα 360 ευρώ. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι λαμβάνουν κάποιο ποσό από άλλον ασφαλιστικό φορέα, το οποίο όμως είναι μικρότερο των 260 ευρώ, ο ΟΓΑ θα τους καταβάλλει τη διαφορά.

Βασική προϋπόθεση για να είναι κάποιος δικαιούχος είναι να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα τουλάχιστον 10 χρόνια πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση έως και σήμερα. Το συνολικό ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 4.320 ευρώ· αν πρόκειται για έγγαμο, το συνολικό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 8.640 ευρώ. Στο εισόδημα δεν υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική δαπάνη από ιδιόκτητο σπίτι μέχρι 100 τμ καθώς και τα προνοιακά επιδόματα ή άλλης μορφής ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία.

Όσοι υπερήλικες λάμβαναν σύνταξη δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αναδρομικά, και συνεπώς βασική προϋπόθεση για την επαναχορήγησή της είναι να καταθέσουν αίτηση με την οποία παραιτούνται από οποιαδήποτε απαίτηση. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν καθώς και οι ημερομηνίες των αιτήσεων θα καθοριστούν μετά την ψήφιση της διάταξης με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την οποία θα συνυπογράφει ο διοικητής του ΟΓΑ.