4 Ιούνιος 2015, 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2015, 18:57

Τουρκία: Επεισόδια σε συγκέντρωση του HDP (φωτο-βίντεο)

  • Τουρκία: Επεισόδια σε συγκέντρωση του HDP (φωτο-βίντεο)

Νέα επεισόδια σήμερα στην Τουρκία σε συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Τούρκοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας ένα πλήθος που διαμαρτυρόταν, για μια προεκλογική συγκέντρωση του HDP, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα.

Οι συγκρούσεις αυτές είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια σειρά γεγονότων που αμαύρωσαν την προεκλογική εκστρατεία. Το HDP ελπίζει ότι θα διαψεύσει τη φιλοδοξία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ισχυροποίηση της εξουσίας του, εφόσον καταφέρει να περάσει το όριο του 10% και να εκλέξει εκπροσώπους του στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan, εκατοντάδες νέοι, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος», προσπάθησαν να φτάσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Την ώρα εκείνη στην πλατεία εκφωνούσε ομιλία ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η αστυνομία επενέβη όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν να ρίξουν τα φράγματα που είχαν στηθεί. Ένα φορτηγάκι που έφερε σημαίες του κόμματος πυρπολήθηκε και ο οδηγός του υπέστη εγκαύματα αλλά κατάφερε να διαφύγει, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet, σύμφωνα με την οποία τραυματίστηκαν επίσης ένας αστυνομικός και μερικοί διαδηλωτές.

Την Τετάρτη, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός λεωφορείου που χρησιμοποιούσε το HDP για την προεκλογική εκστρατεία του στην επαρχία Μπινγκόλ, στα νοτιοανατολικά, σκοτώνοντας τον οδηγό. Τον Μάιο, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από εκρήξεις βομβών στα γραφεία του κόμματος σε δύο πόλεις της ανατολικής Τουρκίας. Στελέχη του HDP καταγγέλλουν ότι έχουν σημειωθεί δεκάδες επιθέσεις εναντίον του κόμματος τις τελευταίες ημέρες.