4 Ιούνιος 2015, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2015, 16:49

Μνημείο για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στη Σουηδία

  • Μνημείο για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στη Σουηδία
    Οι λέξεις «Δεν ξεχνάμε ποτέ» είναι γραμμένες σε τέσσερις γλώσσες (φωτ.: «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης / FB)
  • Μνημείο για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στη Σουηδία
    Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον πατριάρχη των Ασσυρίων Ιγνάτιο Εφραίμ Β΄ (φωτ.: Patriarch Moran Mor Ignatius Aphrem II / FB)

Οι λέξεις «Δεν ξεχνάμε ποτέ» είναι γραμμένες σε τέσσερις γλώσσες: αρμενικά, ελληνικά, αραμαϊκά και σουηδικά. Το μνημείο που βρίσκεται στο πάρκο Vallåkra της σουηδικής πόλης Όρεμπρο (σουηδικά: Örebro) είναι λιτό, αλλά το μήνυμά του εξαιρετικά σαφές. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων ο δήμος του Όρεμπρο χρηματοδότησε ένα έργο που θυμίζει τη Γενοκτονία όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά και των Ποντίων και των Συροχαλδαίων.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον πατριάρχη των Ασσυρίων Ιγνάτιο Εφραίμ Β΄ παρουσία πλήθους κόσμου. Τον «Εύξεινο Πόντο» Στοκχόλμης εκπροσώπησε το επίτιμο μέλος Σάιτ Γιλντίζ (αριστερά), ενώ το παρών έδωσε, μεταξύ άλλων, η τοπική νομάρχης Μαρία Λάρσον.

Το Όρεμπρο είναι πρωτεύουσα του δήμου και της κομητείας του Όρεμπρο στη νότια-κεντρική Σουηδία.

Είναι το πρώτο μνημείο στη Σουηδία που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών από τους Οθωμανούς Τούρκους. Στην ομιλία του ο πρέσβης της Αρμενίας στη Σουηδία Αρτάκ Απιτονιάν υπογράμμισε τη σημασία τού να υπάρχουν τέτοια ορόσημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία αναγνώρισης που έχει ξεκινήσει εντός της τουρκικής κοινωνίας θα δυναμώσει.