4 Ιούνιος 2015, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2015, 12:05

Οι μαστογραφίες τελικά σώζουν ζωές

  • Οι μαστογραφίες τελικά σώζουν ζωές

Κατά 40% μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο οι γυναίκες 50 έως 69 ετών που υποβάλλονται σε τακτικές μαστογραφίες, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη η οποία επισκόπησε τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα από διάφορες έρευνες ανά τον κόσμο. Υπαρκτή –αλλά σε μικρότερο βαθμό– είναι η μείωση του κινδύνου για τις γυναίκες ηλικίας 70-74 ετών, ενώ περιορισμένα εμφανίζονται τα στοιχεία για οφέλη στις γυναίκες 40 έως 50 ετών.

Η μελέτη –που διενεργήθηκε από ερευνητές 16 χωρών με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Ντάφι του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου– στοχεύει να δώσει τέλος στη μακροχρόνια επιστημονική διαμάχη για την αποτελεσματικότητα των μαστογραφιών.

Μετά από αξιολόγηση διαφόρων προγραμμάτων μαστογραφιών με βάση κλινικές δοκιμές και μελέτες παρατήρησης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη υπεραντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους και ατέλειες.

Όπως υποστήριξε ο Στ. Ντάφι, η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση –που αποτελεί μια νεότερη μέθοδο τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού– μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την ακρίβεια της μαστογραφίας. Επίσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στον έλεγχο εκείνων ιδίως των γυναικών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του μαστού, είτε επειδή διαθέτουν συγκεκριμένα γονίδια.

Η δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine για λογαριασμό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), ενός βραχίονα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.