3 Ιούνιος 2015, 16:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2015, 16:05

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ελβετία

  • Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ελβετία

Το μήνυμα πως δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έστειλε μέσα από τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης η Ένωση Ποντίων Ελβετίας. Για πρώτη φορά υπήρξε κοινή εκδήλωση-διαδήλωση με τις κοινότητες των Αρμενίων και Ασσυρίων, στις 24 Απριλίου 2015 στη Βέρνη, με αίτημα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από το ελβετικό Κοινοβούλιο, αλλά και την παύση των διώξεων χριστιανικών και κουρδικών κοινοτήτων στη Συρία.

Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας χαιρετίζει τις πρόσφατες αναγνωρίσεις της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (μεταξύ άλλων από τα κοινοβούλια της Αυστρίας και της Ολλανδίας). Επίσης χαιρετίζει τη δήλωση του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, αλλά και την τοποθέτηση του Πάπα Φραγκίσκου.

«Εμείς οι απόγονοι των προσφύγων και συγγενείς των γενοκτημένων δεν θα σταματήσουμε τις ενέργειές μας μέχρι η Τουρκία να αναγνωρίσει και να καταδικάσει το σκοτεινό της παρελθόν. Λαός χωρίς σεβασμό στην ιστορία του δεν έχει μέλλον», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Πόντιοι της Ελβετίας.

Και συνεχίζουν: «Η λησμονιά ποτέ δεν αποτέλεσε μέσο αποφυγής γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά των λαών. Αντίθετα, η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί το μοναδικό όπλο αποτροπής. Αλλά και με γνώμονα τις πανανθρώπινες αξίες που πρεσβεύουμε θα καταδικάζουμε ανάλογες ενέργειες που συντελούνται στις μέρες μας, όπως στους χριστιανικούς πληθυσμούς της Συρίας».

Η κεντρική εκδήλωση της Ένωσης πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στη Ζυρίχη, παρουσία και του Πρέσβη της Ελλάδος, Χαράλαμπου Μάνεση. Σημαντικές ομιλίες έγιναν και σε Λοζάνη, Σεν Γκάλεν και Βασιλεία.