3 Ιούνιος 2015, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2015, 11:47

Προειδοποιήσεις της Άγκυρας αν η Γενοκτονία των Αρμενίων μπει στην έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία

  • Προειδοποιήσεις της Άγκυρας αν η Γενοκτονία των Αρμενίων μπει στην έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία
    Δια του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ τα προαπαιτούμενα της Τουρκίας

Σειρά προαπαιτουμένων προκειμένου η τουρκική κυβέρνηση να δεχτεί την έκθεση προόδου της ΕΕ για τη χώρα, έθεσε με επιστολή του προς κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γείτονος Βολκάν Μποζκίρ.

Η Τουρκία «έχει ευαισθησία έναντι τριών ζητημάτων», γράφει ο Μποζκίρ σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Το ένα είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου, το δεύτερο κάθε προσπάθεια αφαίρεσης από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων του Κόμματος Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ) και το τρίτο άρση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία ή προσπάθεια να μην ανοίξουν νέα κεφάλαια διαπραγμάτευσης. Κάθε ένα από αυτά θα είναι «απαράδεκτο» για την Τουρκία, είπε ο Μποζκίρ.

Ειδικά για τη Γενοκτονία, ο Μποζκίρ είπε ότι «εάν υπάρξει τέτοια αναφορά στην έκθεση, η Τουρκία θα την θεωρήσει ανυπόστατη και για πρώτη φορά μια έκθεση προόδου από το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα γίνει δεκτή και θα θεωρηθεί ανίσχυρη.»

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει προσέγγιση «που θα γέρνει προς τη μία πλευρά» στο Κυπριακό, κάτι που κατά την εκτίμησή του θα επηρεάσει αρνητικά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 1999. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν το 2005 επί 35 «κεφαλαίων» και η Τουρκία έχει κληθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις πριν προχωρήσει η διαδικασία ένταξής της.