3 Ιούνιος 2015, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2015, 12:57

Νερό και μίνι τουαλέτες στα ασανσέρ σε περίπτωση βλάβης ή σεισμού

  • Νερό και μίνι τουαλέτες στα ασανσέρ σε περίπτωση βλάβης ή σεισμού
    Επιβάτες τρένου που αποκλείστηκαν στο βαγόνι του συρμού κατά τη διάρκεια πρόσφατου ισχυρού σεισμού στο Τόκιο (φωτ.: ΕΡΑ/ Franck Robichon)

Το ενδεχόμενο εφοδιασμού των ανελκυστήρων με πόσιμο νερό και φορητές τουαλέτες εξετάζουν κατασκευαστές στην Ιαπωνία για τους χρήστες που θα έχουν την ατυχία να κλειστούν σε κάποιον από αυτούς κυρίως λόγω ενός σεισμού.

Ειδικά για τους πρεσβύτερους υπάρχουν ήδη ασανσέρ εφοδιασμένα με καθίσματα, όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί η παροχή πόσιμου νερού και μια φορητή τουαλέτα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης διάφορα μοντέλα μίνι φορητών τουαλετών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, τα οποία περιλαμβάνονται σε ένα «βαλιτσάκι επιβίωσης», με το οποίο έχουν εξοπλιστεί όσοι επιθυμούν να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση σεισμού ή άλλου είδους καταστροφής.  

Στην Ιαπωνία υπάρχουν σχεδόν 700.000 ανελκυστήρες εκ των οποίων περισσότεροι από 150.000 μόνον στο Τόκιο και από το 2009 όλα τα ασανσέρ είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό που αποτρέπει τον εγκλωβισμό των ανθρώπων ανάμεσα σε δύο ορόφους.

Αναφορικά με την περίπτωση του καταστροφικού σεισμού που θα μπορούσε να πλήξει μια μέρα την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, υπολογίζεται ότι περίπου 17.000 άνθρωποι θα ήταν δυνατό να εγκλωβιστούν σε ανελκυστήρες, σύμφωνα με σχετικές κυβερνητικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.