3 Ιούνιος 2015, 08:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2015, 09:02

Εκτάκτως ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες – Τον κάλεσε ο Γιούνκερ

  • Ο Γιούνκερ πιέζει τον Τσίπρα για την συμφωνία

Εσπευσμένα μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πληροφορία που κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία αργά χθες το βράδυ, επιβεβαιώνεται με την υποσημείωση ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά πως η συμφωνία θα προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και συνομιλίες και όχι μέσω τελεσιγράφων.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το… κάστρο Κριστίν Λαγκάρντ να «έπεσε» και να επέστρεψε στις ΗΠΑ με πρόθεση και διάθεση να πείσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ να συμφωνήσουν με όλα όσα λέγεται ότι θα μεταφέρει σήμερα στις 20:00, οπότε αναμένεται να συναντηθούν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου μετέδωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είπε τρεις φορές πως «η ευθύνη είναι στους Έλληνες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του θα παραδώσει και επισήμως στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων. Η Ελλάδα ζητάει πολιτική διαπραγμάτευση, ώστε να βρεθεί λύση στις διαφωνίες και να καλυφθούν τα «κενά» που έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατόπιν αυτής της εξέλιξης δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας ίσως να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Πάντως περισσότερη πιθανή φαίνεται μια συμφωνία μέσω της οποίας θα εκταμιευτεί ποσό της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ , ώστε να πληρωθούν και οι δόσεις προς το ΔΝΤ το καλοκαίρι.