2 Ιούνιος 2015, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2015, 18:48

Το έγκλημα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους – Όλη η εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του Φουάτ Ντουντάρ (βίντεο)

  • Το έγκλημα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους – Όλη η εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του Φουάτ Ντουντάρ (βίντεο)
    Το βιβλίο και ο συγγραφέας του Φουάτ Ντουντάρ

Τη μάχη που δίνουν οι Τούρκοι συγγραφείς και ιστορικοί, κάτω από ένα καθεστώς –το τουρκικό– που σέβεται ad hoc τις αρχές της δημοκρατίας, περιέγραψαν οι ομιλητές κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Τούρκου συγγραφέα Φουάτ Ντουντάρ Ο κώδικας της σύγχρονης Τουρκίας. Η μηχανική των εθνοτήτων της «Ένωσης και Προόδου», 1913-1918. Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο συγγραφέας του βιβλίου παρουσιάζει με συγκεκριμένα αρχειακά στοιχεία, με αριθμούς και έγγραφα , το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι σε βάρος των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας.

Ο Φουάτ Ντουντάρ προστίθεται στους αναθεωρητές Τούρκους ιστορικούς που αποκλίνουν από την επίσημη παραδοχή των γεγονότων τα οποία συντάραξαν τον μικρασιατικό χώρο στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο δύσκολο αυτό έργο των Τούρκων συναδέλφων του αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Ιωάννης Χασιώτης.

Το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά από τον «Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών», του οποίου ο δραστήριος πρόεδρος Νίκος Ουζούνογλου, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε στην έκδοση αλλά μίλησε, με την γνώση ανθρώπου που κατέχει και έχει αφομοιωμένο το αντικείμενο, και για τις φάσεις της γενοκτονίας που ακολούθησαν οι Νεότουρκοι. 


Από αριστερά: Σ. Γεωργιάδης (πρόεδρος του ΙΑΠΕ), Ι. Χασιώτης, Ι. Μιχαηλίδης, Ν. Ουζούνογλου, Β. Τσιρκινίδης (φωτ.: Βασίλης Σακελλαρίδης)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο διάλογο που διεξάγεται στην Τουρκία σχετικά με το θέμα αυτό και ο συγγραφέας και ιστορικός Χάρης Τσιρκινίδης στις δικές του έρευνες για το θέμα. Όλοι εξήραν τη συμβολή, με συγκεκριμένα στοιχεία, του Φουάτ Ντουντάρ στο τεράστιο αυτό έγκλημα από τις ενοχές του οποίου δεν θα απαλλαγεί η Τουρκία αν δεν το αναγνωρίσει.

  • Φουάτ Ντουντάρ, Ο κώδικας της σύγχρονης Τουρκίας. Η μηχανική των εθνοτήτων της «Ένωσης και Προόδου», 1913-1918, εκδ. Greekworks.com / Pressious Arvanitidis / Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών, 2014.
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ27
ΜΑΙΟΣ
2015
19:00
Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς και ο Νέος Κύκλος...