31 Μάιος 2015, 12:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2015, 13:26

Παραλίγο τραγωδία στην τουρκική φιέστα για την Άλωση της Πόλης (βίντεο)

  • Παραλίγο τραγωδία στην τουρκική φιέστα για την Άλωση της Πόλης (βίντεο)
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ χεραιτούν το συγκεντρωμένο πλήθος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ))
  • Παραλίγο τραγωδία στην τουρκική φιέστα για την Άλωση της Πόλης (βίντεο)

Πομπώδεις τελετές, φανφάρες, τάση μεγαλομανίας και χροιά προεκλογικού αγώνα χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις των Τούρκων για τη «γιορτή» της Άλωσης της Πόλης. Λίγο έλειψε, όμως, να τα επισκίαζε όλα αυτά ένα ευτράπελο, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειάς του.

Ενώ το προεδρικό ελικόπτερο ετοιμαζόταν να προσγειωθεί θριαμβευτικά στο Γενικαπί, υπό τις ιαχές του συγκεντρωμένου πλήθους, ο άνεμος σήκωσε στον αέρα ένα υφασμάτινο πανό, το οποίο πήγε να μπλεχτεί στον έλικα. Ο πιλότος αντέδρασε έγκαιρα και σήκωσε ξανά το ελικόπτερο αποφεύγοντας έτσι μια πτώση με άγνωστες συνέπειες.

Στην πλατεία Γενικαπί, όπου το διήμερο 29 και 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι  εκδηλώσεις των Τούρκων για τα 562 χρόνια από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, είχε στηθεί μια τεράστια αφίσα των Ερντογάν και Νταβούτογλου, η οποία είχε έκταση 4.709 τ.μ. και έγραφε επάνω το σλόγκαν: «Οι άνθρωποι είναι αρκετοί για εμάς».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αφίσα μετρήθηκε και βρέθηκε η μεγαλύτερη στον κόσμο. Έτσι, φέρεται να μπήκε στο βιβλίο Γκίνες παίρνοντας το ρεκόρ από μια αφίσα της Ινδίας, με μέγεθος 3.361 τ.μ.

Στο Γενικαπί συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Η κεντρική εκδήλωση έγινε το Σάββατο με κάθε…επισημότητα. Μια ομάδα της τουρκικής αεροπορίας έκανε ακροβατικά, ενώ ένα ειδικό σώμα του στρατού, αποτελούμενο από 562 άνδρες ντυμένους με στολές από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απέδιδε τιμές στον πρόεδρο της χώρας, Ερντογάν, τον πρωθυπουργό, Νταβούτογλου, και τους άλλους επισήμους.

Το πλήθος κρατούσε σημαίες και φώναζε συνθήματα υπέρ του Ερντογάν, που αναμφίβολα είχε το νου του στραμμένο και στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, όπου ελπίζει ότι το κόμμα του (ΑΚΡ) θα κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή. 

Οι εκδηλώσεις των «εορτασμών» είχαν προεκλογικό χαρακτήρα και…παρέπεμπαν στο όνειρο του Ερντογάν να γίνει απόλυτος άρχοντας της χώρας, με ένα νέο πολιτειακό σύστημα προεδρικής δημοκρατίας.