29 Μάιος 2015, 23:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2015, 22:50

Η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα συμμετοχής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS

  • Λαφαζάνης: Από πού θα με διαγράψει ο Τσίπρας;
    Παναγιώτης Λαφαζάνης (αριστερά) και Αλέξης Τσίπρας

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σήμερα στη Μόσχα είχε συνάντηση και με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ και μιλώντας έπειτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Κατά τη συνάντηση, εξασφαλίσαμε την αποφασιστική ρωσική συμβολή και στήριξη στο αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS». Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα συμμετοχής.

Με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό προχώρησε και η συζήτηση για την πιστωτική διευκόλυνση που θα παράσχουν οι ρωσικές τράπεζες στην ελληνική εταιρεία που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου. «Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει από τα κέρδη κατά τη λειτουργία του αγωγού και αυτή η διευκόλυνση δεν σχετίζεται με τα δάνεια ή την οικονομική βοήθεια μεταξύ κρατών», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως ανέφερε επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (18-20 Ιουνίου), με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ,  να μην αποκλείει στις εργασίες του Φόρουμ να υπογραφεί και το διμερές μνημόνιο για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου στη θέση του South Stream.

«Ακόμη δεν συζητήσαμε πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του αγωγού, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι το κατά προσέγγιση κόστος του αγωγού θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ και η κατασκευή του θα δημιουργήσει περίπου 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, που υποφέρει από υψηλό επίπεδο ανεργίας», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο ρωσικό πρακτορείο.