29 Μάιος 2015, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2015, 20:37

Η συμφωνία έρχεται πιο κοντά μέσω ΗΠΑ και Μέρκελ

  • Η συμφωνία έρχεται πιο κοντά μέσω ΗΠΑ και Μέρκελ
    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου

Και εκεί που μέχρι χθες η Αθήνα ήταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μιας και οι δηλώσεις που γινόντουσαν από ΔΝΤ, ΕΕ και διεθνή Μέσα ξέκοβαν κάθε ελπίδα για συμφωνία, ξαφνικά επέστρεψαν τα χαμόγελα και οι υπογραφές ήρθαν πιο κοντά. Όλα ξεκίνησαν μετά την παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, μιλώντας στο τέλος της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη.

Ο Λιού έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ζητώντας από «τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα «να μετακινηθούν από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια κρίση». Σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της χρειάζεται να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια ευρεία συμφωνία για την επίλυση της κρίσης του χρέους και μπορούν αργότερα να επεξεργασθούν μερικές από τις λεπτομέρειες.

Όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας».

Τέλος, απεύθυνε έκκληση να «επιλυθεί το πρόβλημα προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

Αμέσως μετά τη δήλωση Λιου, με μια ξαφνική διαρροή, οι Βρυξέλλες μιλούν για θετική αλλαγή που σημειώθηκε στο Brussels Group, στο ζήτημα της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων. Όπως τονίζεται όλα δείχνουν ότι υπήρξε παρέμβαση από τη Γερμανία, μετά και την παρέμβαση των ΗΠΑ, για να γραφτεί η συμφωνία.