29 Μάιος 2015, 18:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2015, 18:13

Ανεκτίμητης αξίας κούρο επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι στην Κρήτη

  • Ανεκτίμητης αξίας κούρο επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι στην Κρήτη

Με… ανοιχτό το στόμα βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι όταν αντίκρισαν τον ανεκτίμητης αξίας κούρο, Μεσομινωικής περιόδου, τον οποίο είχαν στην κατοχή τους αρχαιοκάπηλοι στο Λασίθι και σκόπευαν να πουλήσουν έναντι του ποσού του 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αστυνομικές Αρχές της περιοχής, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση –τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 35, 41, 35 και 41 ετών– συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στη Σητεία κατηγορούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο Μεσομινωικής περιόδου (16ος-15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 εκ., που απεικονίζει έναν κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος.

Αυτό προκύπτει από μια πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατασχεθέντος αντικειμένου το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, και πρόκειται να αποδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.