11 Ιούλιος 2013, 07:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:23

Στη Βουλή το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές

  • Υποχρεωτική αργία η 26η Δεκεμβρίου

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει και πάλι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που επιτρέπει τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «Κανόνες Ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην ελληνική βουλή. Για τις 13:00 έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού, Αθανάσιου Σκορδά προκειμένου να παρουσιαστούν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου.

Το θέμα είχε ανοίξει όταν ο Αθανάσιος Σκορδάς είχε επιχειρήσει πριν τον ανασχηματισμό να περάσει την επίμαχη ρύθμιση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Τότε είχε βρει αντίθετους τόσο την αντιπολίτευση όσο και τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το σχέδιο νόμου δίνει το δικαίωμα στα καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα μεγάλα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα αλλά και όσα μικρά κατάστημα ανήκουν σε «αλυσίδες» (franchise).

Επιπλέον αναμένεται διάταξη για άνοιγμα όλων των καταστημάτων 7 Κυριακές κάθε χρόνο κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, καθώς και στις εκπτώσεις.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με τη διάταξη για την αύξηση των ημερών λειτουργίας. Ειδικότερα αντιδρούν και αμφισβητούν ότι το επιχείρημα ότι έτσι θα ανοίξει η αγορά για τις μικρές επιχειρήσεις και επιμένουν ότι η ρύθμιση θα φέρει νέα «λουκέτα» και αύξηση της ανεργίας. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η ρύθμιση προβλέπει προαιρετικό άνοιγμα και επομένως όσοι έμποροι δεν το επιθυμούν δεν υποχρεώνονται να ανοίξουν τα καταστήματα τους.

Πηγή: madata.gr