29 Μάιος 2015, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2015, 15:50

Ψήφισμα-αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την ελληνική Βουλή

  • Ψήφισμα-αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την ελληνική Βουλή
    Μετά από πολύχρονες προσπάθειες της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, τον περασμένο Οκτώβριο η ασσυριακή κοινότητα απέκτησε στο Αιγάλεω μνημείο για την γενοκτονία

Το 1994 το ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων, δύο χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και το 1998 τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ανήμερα της 19ης Μαΐου, στην ειδική εκδήλωση της Βουλής για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία της Βουλής της Αρμενίας να ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία προκειμένου όλα τα κοινοβούλια (ή έστω των κρατών-μελών του ΟΗΕ) να προβούν σε αναγνώριση των γενοκτονιών Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. 

Παρά το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε «τριάδα γενοκτονιών», το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Ασσυρίων.

Σε επιστολή του με χθεσινή ημερομηνία και αποδέκτη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας καλεί τη Βουλή να αντιμετωπίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων ως «μία από τις τρεις εκδοχές του ιδίου ειδεχθούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών».

Την επιστολή με την οποία ζητείται η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα υπογράφουν οι δρ Νίκος Λυγερός και Αντώνης Παυλίδης, εκ μέρους του Συλλόγου Ελληνοαρμενικής Φιλίας.