30 Μάιος 2015, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2015, 17:55

Άσβεστη η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο)

  • Μέρος της ομιλίας του Νίκου Λυγερού στα Ιωάννινα

Η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν κατά την περίοδο της Γενοκτονίας δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ! Αυτό τονίστηκε στις εκδηλώσεις μνήμης που συνδιοργάνωσαν το σαββατοκύριακο, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» το Σάββατο 23 Μαΐου, όπου ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ως κεντρικός ομιλητής, ανέπτυξε σε πολυπληθές ακροατήριο το θέμα «Η στρατηγική της Γενοκτονίας του Ελληνισμού». Ακολούθησε η παρουσίαση αποσπασμάτων ηχογραφημένων συνεντεύξεων και μαρτυριών για τα γεγονότα της εποχής. Την προβολή συνόδευσαν ποντιακή λύρα και η Χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεΐσογλου.

Την Κυριακή τελέστηκε επιμνημόσυνη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από πολιτιστικούς συλλόγους και τις τοπικές αρχές, στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων μπροστά από το παλιό Δημαρχείο Ανατολής, και μοιράστηκαν τα καθιερωμένα κόλλυβα στην μνήμη των 353.000 ψυχών.