28 Μάιος 2015, 19:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2015, 18:52

Προσκύνημα του Πατριάρχη στη Βιθυνία

  • Προσκύνημα του Πατριάρχη στη Βιθυνία
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη βιθυνική γη (Φωτ.: amen.gr/ Ν. Μαγγίνας)

Τη γη της Βιθυνίας επισκέφτηκε αυτήν την εβδομάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου.

Το προσκύνημά του ξεκίνησε από το παραθαλάσσιο χωριό των Ελεγμών, όπου εντός του ιστορικού ναού του Αγίου Αβερκίου, του 9ου αιώνα, έψαλε το Απολυτίκιο του Αγίου και της Αναλήψεως πριν επισκεφτεί τον πάλαι ποτέ ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών που σήμερα ανήκει σε ιδιώτη και έχει μετατραπεί σε αποθήκη.

Επόμενος σταθμός του ήταν η Λεύκη της Μητρόπολης Νικαίας, όπου έγινε δεκτός από τον τοπικό Τούρκο έπαρχο, το δήμαρχο και τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής, εντός του εγκαταλελειμμένου ναού του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της σελίδας εκκλησιαστικών θεμάτων amen.gr, ο τοπικός άρχων ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για τα σχέδια του Δήμου να ανακαινίσει το ναό, υποσχόμενος μάλιστα να τον προσκαλέσει στα εγκαίνιά του.

Πολύτιμος ξεναγός του Πατριάρχη στη Γη της Βιθυνίας ήταν ο μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, πολύ κάλος γνώστης της περιοχής. Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε και την Προύσα, όπου του παρετέθη γεύμα από τον οικείο μητροπολίτη.