28 Μάιος 2015, 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2015, 18:30

Οι συλληφθέντες της FIFA αρνούνται να εκδοθούν στις ΗΠΑ

  • Οι συλληφθέντες της FIFA αρνούνται να εκδοθούν στις ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Ennio Leanza)

Αρνούνται να εκδοθούν στις ΗΠΑ και τα επτά πρόσωπα που ενέχονται στην έρευνα για διαφθορά στη FIFA. Οι ελβετικές Aρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι επτά που συνελήφθησαν λόγω κατηγοριών για διαφθορά, στο πλαίσιο έρευνας η οποία σχετίζεται με τη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της έκδοσής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Χθες ένα από τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα αντισταθεί στην έκδοσή του, γεγονός το οποίο άνοιγε τον δρόμο στις ελβετικές Aρχές να τον παραδώσουν. Η Ίνγκριντ Ρίζερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελβετίας, απέφυγε να δώσει πληροφορίες για τους λόγους που τον οδήγησαν να αντιστρέψει τη στάση του όσον αφορά την έκδοσή του.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι επί είκοσι χρόνια εισέπρατταν προμήθεια για να χορηγούν τηλεοπτικά δικαιώματα και δικαιώματα μάρκετινγκ για αθλητικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική. Η FIFA πάντως έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο Ελβετός πρόεδρος Γιόζεφ Μπλάτερ και ο Γάλλος γενικός γραμματέας, Ζερόμ Βαλκ, δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία πραγματοποιούνται την Παρασκευή εκλογές. Ο Γιόζεφ Μπλάτερ αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος για πέμπτη θητεία, παρόλο που οι συλλήψεις στελεχών της FIFA έχουν κάνει την αυτοκρατορία του να «τρέμει».

«Το πρόγραμμά μου είναι τα σαράντα χρόνια μου στην Ομοσπονδία», δηλώνει ο άνθρωπος που είναι πρόεδρος της FIFA από το 1998 και μπήκε σε αυτήν το 1975. Μοναδικός αντίπαλός του στην ψηφοφορία θα είναι ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί Μπεν Αλ-Χουσεΐν, ο οποίος όμως δεν αναμένεται να αποκαθηλώσει τον 79χρονο Γιόζεφ Μπλάτερ.