28 Μάιος 2015, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2015, 19:48

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ζήτησαν οι κάτοικοι του μαρτυρικού Ρομπόσκι

  • Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ζήτησαν οι κάτοικοι του μαρτυρικού Ρομπόσκι
    Από την κηδεία των θυμάτων του αεροπορικού βομβαρδισμού στο Ρομπόσκι

Στο Ρομπόσκι, στις 28 Δεκεμβρίου 2011, τουρκικά μαχητικά F-16 βομβάρδισαν καραβάνι νέων ανθρώπων που κουβαλούσαν με μουλάρια καύσιμα από το Β. Ιράκ στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν. Νέα παιδιά από 12 έως 34 ετών, 34 Κούρδοι συνολικά, σκοτώθηκαν.

Οικογένειες από το μαρτυρικό Ρομπόσκι έδωσαν πριν από λίγες ημέρες συνέντευξη Τύπου στην πλατεία Αζάντι του Σιρνάκ, ακριβώς μπροστά από την αφίσα που κρέμασε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) διαφημίζοντας τουρκικό μαχητικό αεροπλάνο, με τον τίτλο «Κατασκευάζουμε μόνοι μας το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος»!

Εκεί, οι κάτοικοι του Ρομπόσκι που έχασαν τους δικούς τους από το βομβαρδισμό των αεροσκαφών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, διαδήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει
από το χέρι τους για να διαλευκανθούν όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά το παρελθόν.

«Δεν μας έχει πνίξει μόνο ο δικός μας πόνος», είπαν χαρακτηριστικά.

Οι οικογένειες αυτές υπενθύμισαν ότι την 19η Μαΐου 1919, ημερομηνία της «Γιορτής Νεολαίας, Αθλητισμού και Μνήμης του Ατατούρκ» στην Τουρκία, έγινε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Οι οικογένειες του Ρομπόσκι βροντοφώναξαν «Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

«Οι Έλληνες που Πόντου εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και υπέστησαν γενοκτονία, είπαν. Μια γενοκτονία που οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουμε. Σε πολλές περιοχές έχουν γίνει αθόρυβα τελετές μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

»Εμείς, οι οικογένειες του Ρομπόσκι, καλούμε το τουρκικό κράτος να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που έχει κάνει στον πονεμένο λαό του Πόντου. Ως οικογένειες του Ρομπόσκι μοιραζόμαστε τον πόνο των Ελλήνων του Πόντου, συμπάσχουμε μαζί τους και δηλώνουμε ότι θα  κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναγνωριστεί η γενοκτονία από το τουρκικό κράτος.»

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί

  • Σημ. pontos-news.gr: Ο υπογράφων, όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν, είναι ένας... «Τούρκος» εθνικιστής που ανακάλυψε τυχαία την ελληνική του καταγωγή. Για να αποφύγει τις πιέσεις των υπηρεσιών του τουρκικού κράτους και παρακρατικών κύκλων της Παύρας, αναγκάστηκε να μετακομίσει στο μαρτυρικό Ρομπόσκι (Ουλούντερε), κοντά στα τουρκοϊρακινά σύνορα, το οποίο κατοικείται από Κούρδους.