31 Μάιος 2015, 13:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2015, 13:30

Γιατί τόσοι πνιγμοί στην Ελλάδα της θάλασσας;

  • Γιατί τόσοι πνιγμοί στην Ελλάδα της θάλασσας;
    'Οπως αναφέρει η διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, η Ελλάδα έχει εξαιρετικά εύκολες θάλασσες αναφορικά με το βαθμό επικινδυνότητας και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τόσο συχνά κρούσματα πνιγμών (φωτ.: ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ.)

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι πρώτες βουτιές μας στην θάλασσα εκτός από το αίσθημα της δροσιάς και της ευφορίας που μας προσφέρουν, συνοδεύονται πολύ συχνά από την ανησυχία για το πώς να κολυμπάμε με ασφάλεια. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα ποσοστά πνιγμών που ανακοινώνονται κάθε χρόνο από το Λιμενικό Σώμα, ξεπερνούν αυτά που θα δικαιολογούσαν τα 13.676 χλμ. της ακτογραμμής που διαθέτει η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σχετικά η διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής Βάνια Βήχου, με την οποία ήρθε σε επικοινωνία το pontos-news.gr, «η Ελλάδα έχει εξαιρετικά εύκολες θάλασσες αναφορικά με το βαθμό επικινδυνότητας και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τόσο συχνά κρούσματα πνιγμών.

»Δεν έχουμε επικίνδυνα ρεύματα, ούτε πελώρια κύματα συγκριτικά με την πολλαπλάσια δύναμη που έχει ο ωκεανός σε χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία, η Αφρική ή η Χαβάη.

»Επίσης, δεν υπάρχουν επικίνδυνα ψάρια. Στα είκοσι χρόνια που υπάρχει η Σχολή δεν έχει αναφερθεί ποτέ ούτε ένα περιστατικό με επικίνδυνα ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς».

Η ανατομία των πνιγμών

«Είναι γεγονός ότι τα αγόρια στην ηλικία των 17 πνίγονται 10 φορές πιο συχνά σε σύγκριση με τα κορίτσια της αντίστοιχης ηλικίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα αγόρια είναι περισσότερο ριψοκίνδυνα –βουτάνε στη θάλασσα από ψηλά χωρίς να έχουν δει ότι το βάθος είναι μισό μέτρο– και συμμετέχουν αρκετά συχνά σε πιο επικίνδυνα θαλάσσια σπορ.


(Φωτ.: Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής)

»Το ποσοστό των πνιγμών στη χώρα μας αυξάνεται επίσης και από το ότι σε αυτό προσμετρώνται και όλοι οι θάνατοι που συμβαίνουν μέσα στο νερό, ακόμη και όσοι οφείλονται σε παθολογικά αίτια, όπως ανακοπή καρδιάς. Άρα στην ουσία δεν πρόκειται περί “καθαρόαιμων” πνιγμών», τονίζει η Β. Βήχου.

Η ευθύνη των γονέων

Εκεί όμως που κάνει ιδιαίτερη αναφορά είναι στον τρόπο που συμπεριφέρονται στην παραλία οι γονείς και στην ανεπαρκή προσοχή που δείχνουν στα παιδιά τους.

«Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα ως κλάδος σε ό,τι έχει να κάνει με τις υποδείξεις που κάνουμε στους γονείς σχετικά με την προστασία των παιδιών τους στην παραλία, διότι το εκλαμβάνουν ως παρατήρηση και θίγονται. Παρατηρούμε συχνά να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, να κάνουν ηλιοθεραπεία, να παίζουν με τις ρακέτες αφήνοντας τα παιδιά τους χωρίς επίβλεψη. 

»Επίσης, έχουν την τάση να τα ταΐζουν υπερβολικά πριν μπουν στο νερό, κάτι που είναι επικίνδυνο. Μπορούν βέβαια να τους δίνουν ένα φρούτο ή ένα κομμάτι ψωμί, αλλά όχι κανονικό γεύμα. Αν ωστόσο συμβαίνει αυτό, επιβάλλεται να περάσουν από 3 έως 4 ώρες μέχρι να χωνέψουν και να μπουν ξανά στο νερό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ