30 Μάιος 2015, 11:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2015, 18:38

Ο δεκάλογος της ασφαλούς κολύμβησης

 • Ο δεκάλογος της ασφαλούς κολύμβησης
  Η Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να απολαύσουμε με ασφάλεια το μπάνιο μας στη θάλασσα (Φωτ.: facebook ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ.)

Καλοκαίρι χωρίς θάλασσα είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι, οπότε μόλις ο ήλιος εγκατασταθεί για τα καλά στον ουρανό κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους βουτιές. Ωστόσο, αρκετές φορές το κολύμπι συνδέεται με λιγότερο ευχάριστες στιγμές που αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πνιγμό.

Πώς μπορούμε λοιπόν να απολαμβάνουμε το μπάνιο στη θάλασσα χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας;

Η Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής δίνει πολύτιμες συμβουλές, οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:

 1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή, που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης, η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες πέρα από τις οποίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
 2. Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφό σας κολυμβητή.
 3. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας. Από την άλλη όμως αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί γιατί από το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας, οι οποίες βοηθούν να αντεπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.
 4. Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
 5. Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
 6. Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους ναυαγοσώστες: είτε τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.
 7. Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
 8. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
 9. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μην σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια, έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των ναυαγοσωστών. Σε περίπτωση που αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
 10. Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθήστε να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σύντομα θα έρθει βοήθεια.

Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:

α) Αν δεν γνωρίζετε κολύμπι, καλέστε κι εσείς σε βοήθεια.

β) Αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις ναυαγοσωστικής:

 • Πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, ή ένα κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό.
 • Αν βουτήξετε, κολυμπήστε με το κεφάλι έξω από το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο.
 • Προσεγγίστε τον πνιγόμενο από πίσω για να αποφύγετε τη «θανάσιμη περίπτυξη». Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο.
 • Ρυμουλκήστε τον προς τα έξω από τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες.
 • Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά, καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε πρώτες βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.