28 Μάιος 2015, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2015, 12:07

Και οι Πόντιοι του Τορόντο τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο-βίντεο)

  • Και οι Πόντιοι του Τορόντο τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο-βίντεο)
  • Και οι Πόντιοι του Τορόντο τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο-βίντεο)

Κράτησαν ελληνικές σημαίες στα χέρια ενώ παιδιά ακόμα και τέταρτης γενιάς φόρεσαν ποντιακές φορεσιές. Το Τορόντο, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά, τίμησε τα θύματα της ποντιακής Γενοκτονίας και η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» απέδειξε ότι αποτελεί ένα πολύ ζωντανό κύτταρο στην ελληνική διασπορά.

Στις 10 το πρωί της περασμένης Κυριακής στο ναό του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση με τους παρευρισκόμενους να κρατούν λευκά κεριά αναμμένα. Δύο ώρες αργότερα έγινε και τρισάγιο στο Μνημείο Ποντιακής Γενοκτονίας που βρίσκεται κοντά στη δημόσια βιβλιοθήκη S. Walter Stewart. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στεφάνι κατέθεσε ο γενικός πρόξενος Αλέξανδρος Ιωαννίδης.

«Την ποντιακή μου καταγωγή την ανακάλυψα όταν ήρθα στο Τορόντο. Ο παππούς μου ποτέ δεν μιλούσε γι’ αυτά τα θέματα, τον πονούσε. Αλλά όπως λένε και στην Ελλάδα, ποτέ δεν είναι αργά», είπε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που ακολούθησε ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης. Ο Έλληνας διπλωμάτης, που όπως είπε έχει υπηρετήσει στην Τουρκία, την κάλεσε να συνεισφέρει κάτι στον παγκόσμιο πολιτισμό. «Αυτό το κάτι θα μπορούσε να είναι η αναγνώριση του παρελθόντος της για να μπορέσει να αποβάλει τα βάρη και να προχωρήσει μπροστά», εξήγησε.

Επίσημος προσκεκλημένος της Αδελφότητας Τορόντο ήταν ο ιστορικός και αρχαιολόγος Γιάννης Λαζαρίδης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Η κεντρική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία και δρώμενα από τα παιδικά χορευτικά τμήματα. Στον δε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της βιβλιοθήκης διοργανώθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού.

  • Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο στο Facebook. 
Gallery