29 Μάιος 2015, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2016, 18:26

Ο μύθος περί «Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» και «Βυζαντινών»

  • Ο μύθος περί «Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» και «Βυζαντινών»
    O Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υπερασπίζεται την Πόλη (έργο του Θεόφιλου)

Σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς ακόμα και μέσα στην πατρίδα μας, οι περισσότεροι μιλάνε για «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» και για «Βυζαντινούς». Οι όροι Ρωμανία και Ρωμηός, σπάνια χρησιμοποιούνται.

Εμείς όμως, οι Έλληνες, δεν δικαιολογούμαστε να αγνοούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι αυτοκρατορία με το όνομα «Βυζαντινή» δεν υπήρξε στην πραγματικότητα ποτέ.

Οι Κωνσταντινουπολίτες, μέχρι και την Άλωση, αναφέρονται σε όλες τις ιστορικές πηγές ως Ρωμαίοι ή Ρωμηοί, και η αυτοκρατορία ως Ρωμαϊκή. Ακόμα και η λαϊκή μούσα, θρηνολογώντας την πτώση της Βασιλεύουσας, αφοπλίζει κάθε δυτική ιστοριογραφική ασέλγεια λέγοντας: «Η Ρωμανία πάρθεν».

Τους όρους Βυζαντινός και Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν τους συναντάμε πουθενά. Τους επινόησε ο Γερμανός ιστορικός Ιερώνυμος Βολφ εκατό χρόνια μετά την Άλωση, δηλαδή το 1562, για να εξυπηρετήσει γεωπολιτικά συμφέροντα των Φράγκων εις βάρος των Ρωμηών.

Όπως τότε έτσι και στις μέρες μας οι απόγονοι του Βόλφ, δηλαδή οι σημερινοί μας «σύμμαχοι» και «εταίροι», συνεχίζουν με τον ίδιο φανατισμό να επιβάλλουν διεθνώς τη χρήση των όρων Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Βυζαντινός, αρνούμενοι, εντελώς ανιστόρητα, κάθε σχέση των Ελλήνων με την Ρωμανία και τη Ρωμηοσύνη.

Πολύτιμοι σύμμαχοί τους σ’ αυτή την ανθελληνική προπαγάνδα αναδεικνύονται κάθε τόσο οι λογής-λογής ιθαγενείς συνεργάτες τους, οι οποίοι σοφίζονται το παν ώστε η Ελλάδα μας να φαίνεται εντελώς ξεκομμένη από τη Ρωμηοσύνη, να μην συνδέεται με τους Έλληνες αυτοκράτορες της Ρωμανίας, να είναι αποξενωμένη από τους Έλληνες Πατέρες τής καθ’ ημάς Ανατολής και να ψάχνει για προγόνους κατευθείαν στην Αρχαιότητα, λες και προκύψαμε ως Έθνος στα 1821, ξαφνικά από παρθενογένεση.

Για κάθε ιστορική απόδειξη που βεβαιώνει την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια του Γένους μας, οι Δυτικοί τρέφουν μίσος άσβεστο. Έτσι ερμηνεύεται και το γεγονός ότι στο Μουσείο Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες τα εκθέματα, ενώ θα όφειλαν να αρχίζουν χρονολογικώς από την πανάρχαια πολιτισμική παρουσία των Ελλήνων στη γηραιά ήπειρο, αρχίζουν από τον Καρλομάγνο, δηλαδή μόλις από το 800 μετά Χριστόν!

Νά λοιπόν γιατί ονομάζουν την αυτοκρατορία μας Βυζαντινή, αποσιωπώντας ταυτόχρονα κάθε μας σχέση με την Ρωμηοσύνη και την Ορθόδοξη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Για να ξεχάσουμε απαράγραπτα ιστορικά μας δικαιώματα και να παραιτηθούμε από κάθε αυτονόητη γεωπολιτική και πολιτισμική μας διεκδίκηση.

Νά γιατί –ενώ καμώνονται οι εταίροι μας το αντίθετο- μας κρατάνε με το ζόρι δεμένους πίσω από το άρμα μιας Ευρώπης του filioque, του σχολαστικισμού, του αλάθητου, του πρωτείου, της ουνίας, του ορθολογισμού και της λεγόμενης πολιτικής ορθότητας.

Για να μην ξυπνήσουμε ποτέ από το λήθαργο της πολιτισμικής και πνευματικής μας αφασίας και πάρουμε χαμπάρι ποιοι ήμασταν, ποιοι είμαστε, τι δικαιούμαστε και τι μας πρέπει.

Εμείς δεν είμαστε Βυζαντινοί, ούτε και την αυτοκρατορία μας την λένε Βυζαντινή. Τις ενοχές του Δυτικού μαύρου Μεσαίωνα δεν θα τις φορτωθούμε με το ζόρι, μέσα από αλλαγές ονομασιών.

Εμείς είμαστε Ρωμηοί, απόγονοι Ρωμηών αυτοκρατόρων, και πολιτισμικώς δικαιούχοι και συνεχιστές του πνεύματος της Ρωμηοσύνης. Δηλαδή, του πνεύματος των ησυχαστών Πατέρων της Εκκλησίας μας, των εραστών του ουρανίου αθλήματος της κάθαρσης, του φωτισμού και της θέωσης.

Τελικά οι αγεφύρωτες διαφορές μας με τους Δυτικούς δεν έχουν βάση ούτε οικονομική ούτε νοοτροπίας. Ξεκινούν από πολύ βαθιά και είναι τάξεως πνευματικής. Άλλη η θεολογία των Δυτικών και άλλη η δική μας.

Φώτης Μιχαήλ,
Ιατρός