27 Μάιος 2015, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2015, 12:15

Eλληνικής καταγωγής αξιωματούχος της FIFA μεταξύ των συλληφθέντων για διαφθορά

  • Eλληνικής καταγωγής αξιωματούχος της FIFA μεταξύ των συλληφθέντων για διαφθορά
    Φωτ.: αρχείο EPA

Καλυμμένοι με… σεντόνια βγήκαν από το πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης οι έξι παράγοντες της FIFA που συνελήφθησαν στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας για τη διαφθορά. Οι συλληφθέντες θα εκδοθούν στις ΗΠΑ όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τα στελέχη της FIFA, στο κατηγορητήριο βρίσκονται και στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια σε μίζες. Το αντάλλαγμα που έδωσαν τα στελέχη της Ομοσπονδίας ήταν εμπορικές συμφωνίες και διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται συνολικά 14 άτομα.

Οι έξι συλληφθέντες είναι νυν αλλά και πρώην στελέχη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η πιο «ηχηρή» σύλληψη είναι αυτή του αντιπροέδρου της FIFA, προέδρου της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής και πρόεδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν, Τζέφρι Γουέμπ. Στη Ζυρίχη συνελήφθη και ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ένωσης Ν. Αμερικής Ευγένιο Φιγερέδο καθώς και το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής –και υπότροπος για σωρεία ηθικών παραβάσεων– Τζακ Γουόρνερ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Τζέφρι Γουέμπ και γενικός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν την τελευταία 15ετία.

Και οι άλλοι δύο συλληφθέντες θεωρείται ότι ανήκουν στο στενό περιβάλλον του νυν (και ξανά υποψήφιου) προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα Εντουάρντο Λι και τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας Χοσέ Μαρία Μαρίν.

Οι συλλήψεις αποτελούν ένα θεαματικό πλήγμα για τη FIFA. Όχι μόνο γιατί γίνονται 48 ώρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου πρόεδρου αλλά γιατί η Ομοσπονδία που κυβερνά τον κόσμο του ποδοσφαίρου θεωρείται εδώ και δεκαετίες εστία διαφθοράς.

Tags