27 Μάιος 2015, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2015, 10:50

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από πείραμα με εμβόλιο κατά της υπέρτασης

  • Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από πείραμα με εμβόλιο κατά της υπέρτασης

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά της υπέρτασης βρίσκεται ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία με επικεφαλής τον καθηγητή Χιρονόρι Νακαγκάμι του Πανεπιστημίου της Οζάκα, που διενέργησε πετυχημένες δοκιμές σε αρουραίους ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την αντίστοιχη δοκιμή του και στους ανθρώπους.

Βάσει των αποτελεσμάτων σε αρουραίους, το εμβόλιο DNA (χωρίς ένεση) θα ρίχνει έως και επί έξι μήνες την υψηλή αρτηριακή πίεση των υπερτασικών, οι οποίοι θα απαλλαχθούν από τη λήψη των καθημερινών χαπιών.

Συγχρόνως θα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η υπέρταση στους ιστούς στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία.

Με το εμβόλιο αυτό –μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων αντισωμάτων–τα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούν να χαλαρώσουν και να διασταλούν, κάτι που συντελεί σταδιακά στη μείωση της πίεσης του αίματος και επιπλέον θα παρέχεται φθηνότερη θεραπεία σε σύγκριση με ό,τι ισχύει μέχρι στιγμής. Οι προβλέψεις αυτές για τις ιδιότητες του εμβολίου προέκυψαν μετά από πειράματα σε υπερτασικούς αρουραίους, στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο (χωρίς ένεση) σε τρεις δόσεις, με ενδιάμεσα διαλείμματα δύο εβδομάδων. Δεν υπήρξαν παρενέργειες ή σημάδια βλαβών σε άλλα όργανα όπως τα νεφρά ή το ήπαρ.

Προς το παρόν, πάντως, κανένα εμβόλιο DNA δεν έχει εγκριθεί προς χρήση σε καμία χώρα, αλλά αρκετά βρίσκονται υπό δοκιμή, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Για το συγκεκριμένο εμβόλιο, οι κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν σε λίγα χρόνια.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Hypertension του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.