27 Μάιος 2015, 08:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2015, 08:53

Παρέμβαση Αμερικανών υπέρ Ελλάδας στους G7

  • Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν παρέμβαση για το ελληνικό χρέος
    O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε στιγμιότυπο από τη συνάντηση των G20 τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ένα σχέδιο που θα μπλοκάρει την απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας και μια καθαρή και άμεση λύση από την Ευρώπη αναμένεται να ζητήσουν οι ΗΠΑ στη Σύνοδο των G-7 που ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη της Γερμανίας. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο ακόμα και για… εντολή Ομπάμα προς τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού ο οποίος θα μετέχει στις συναντήσεις. Αμερικανική πηγή δήλωσε στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου ότι ο υπουργός θα ζητήσει «ενθάρρυνση των μερών για να καταλήξουν σε μια εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες».

Εκτός από την πολιτική παρέμβαση, οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβεβαιώσουν –παρουσία και της Κριστίν Λαγκάρντ– ότι υπάρχει η δυνατότητα «συγχώνευσης» και των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ σε μία που θα πληρωθεί στο τέλος του μήνα. Αυτό πρακτικά για την Ελλάδα σημαίνει ότι αίρεται η άμεση απειλή του πιστωτικού γεγονότος.

Η αμερικανική πλευρά είναι πλήρως ενήμερη για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζακ Λιού ενώ υπήρξαν και άλλες επαφές ανάμεσα σε Μαξίμου και Ουάσιγκτον.

 Αν και η παρέμβαση στη Σύνοδο των G-7 αναμένεται να είναι ισχυρή παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα ανέφεραν ότι δεν έχουν υψηλές προσδοκίες καθώς η μόνιμη απάντηση των Γερμανών είναι «δώστε δανεικά για να μπορείτε να μιλάτε».

Στη διήμερη συνάντηση της «Ομάδας των Επτά» (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς), οικοδεσπότες θα είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γενς Βάιντμαν καθώς η Γερμανία ασκεί την προεδρία για το 2015. Στη Δρέσδη, εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ, θα βρεθούν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί καθώς και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.