26 Μάιος 2015, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2015, 22:50

Συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο θέλει η κυβέρνηση

  • Προσχέδιο συμφωνίας γράφτηκε στο Μαξίμου

Να κοπάσει το…κλίμα ανησυχίας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, επιχειρεί η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που το Μαξίμου προσπαθεί να περάσει κλίμα αισιοδοξίας ότι, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα αποτυπώνεται σε 20 σελίδες και θα αναφέρει τα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση. Τα ανοιχτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αναμένεται να μετατεθούν για το Σεπτέμβριο, ώστε να μην υπάρξουν εντάσεις. 

Φαίνεται πάντως να υπάρχει συμφωνία να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές από το 2017, και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Όπως επίσης φαίνεται ότι συμφωνήθηκε να καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις και να υπάρξει νέα αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό. Ανοιχτό παραμένει το θέμα με τους συντελεστές του ΦΠΑ, με την Αθήνα να ζητάει τρεις συντελεστές και τους δανειστές να αξιώνουν δύο.

Σε εκκρεμότητα είναι και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, όπου υπάρχει διαφορά ενός δισ. ευρώ με τους εταίρους. Σε ότι αφορά στις 100 δόσεις, αγκάθι παραμένει η εισπραξιμότητα του μέτρου, αν και από πλευράς αιτήσεων σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ.