26 Μάιος 2015, 14:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2015, 14:11

Ποντιακοί σύλλογοι ενώθηκαν σε λαμπαδηδρομία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Ποντιακοί σύλλογοι ενώθηκαν σε λαμπαδηδρομία για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (φωτ.: otroxos.gr)

Ένωσαν τις δυνάμεις τους τρεις ποντιακοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας στη λαμπαδηδρομία που διοργάνωσαν με σκοπό να τιμήσουν τη Γενοκτονία των Ποντίων. Μέλη αλλά και φίλοι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Νέα Κοτύωρα» και του Συλλόγου Ποντίων Μελισσοχωρίου «Διγενής» βροντοφώναξαν το πάγιο αίτημα όλων των Ποντίων για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι πρόγονοί τους.

«Χωρίς μνήμη δεν θα υπάρχει αύριο. Κάθε χρόνο τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας, τους δικούς μας προγόνους» ανέφεραν μέλη των συλλόγων.

Στην κεφαλή βρίσκονταν τα λάβαρα των τριών συλλόγων, και ακολουθούσαν οι λαμπαδηδρόμοι με κεριά, φαναράκια και δάδες. Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε από το δημαρχείο του Ωραιοκάστρου, κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε και πάλι στην πλατεία μπροστά στο δημαρχείο, όπου βρίσκεται το μνημείο της Γενοκτονίας. Εκεί –όπου και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τα πολιτιστικά σωματεία– τους περίμεναν μικρά παιδιά φορώντας μπλούζες που σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000, όσα δηλαδή και τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.


(φωτ.: otroxos.gr)

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πυρρίχιο από το μικρότερο τμήμα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου, το μέλλον του ποντιακού πολιτισμού.