26 Μάιος 2015, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2015, 15:21

Χωρίς πλειοψηφία το «ναι» για Ταγματάρχη στην ΕΡΤ μετά από 10ωρη συνεδρίαση

  • Δήλωση βόμβα του προέδρου της ΑΔΕΑΕ για τις υποκλοπές
    Εικόνα από παλαιότερη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Κράτησε 10 ώρες, τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και το ενδιαφέρον έκλεψε για μια ακόμα φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έστω και αν στο επίκεντρο βρίσκονταν τα νέα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ. Η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής –που έγινε για να δώσει το πράσινο φως στους διορισμούς των επικεφαλής της νέας ΕΡΤ– σημαδεύτηκε από το «παρών» που ψήφισε η Πρόεδρος της Βουλής στο διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. «Όχι» ψήφισε η Ραχήλ Μακρή για τον Λάμπη Ταγματάρχη και την Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η διαδικασία θα μείνει στην ιστορία και για την… κόντρα του Αλέξη Μητρόπουλου με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «βασανιστική διαδικασία» και σε ορισμένες περιπτώσεις «απρεπείς ερωτήσεις» προς τα νέα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ. «Η διαδικασία θα τηρείται όσο είμαι πρόεδρος», είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ζήτησε από τον Αλέξη Μητρόπουλο να ανακαλέσει τα περί «βασανιστικής διαδικασίας».


Ο Λάμπης Ταγματάρχης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το «παρών» που ψήφισε για τον Λάμπη Ταγματάρχη η Πρόεδρος της Βουλής το αιτιολόγησε λέγοντάς ότι του αναλογούσαν περισσότερα για το «μαύρο της ΕΡΤ» και ότι δεν την έπεισαν οι απαντήσεις του. Τις δικές της αρνητικές ψήφους η Ραχήλ Μακρή τις αιτιολόγησε αναφέροντας ότι ο Λάμπης Ταγματάρχης απέτυχε στην προηγούμενη θητεία του ενώ για την Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου ψήφισε «όχι» θεωρώντας ότι είναι βαφτισιμιά του νέου διευθύνοντος συμβούλου – κάτι που αρνήθηκαν και οι δύο ενώπιον της Επιτροπής.

Αντίθετα με τον Λάμπη Ταγματάρχη που δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (αν και ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός και δεν επηρεάζει την τοποθέτησή του),  ο Διονύσης Τσακνής για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ και οι Μιχάλης Γρηγορίου, Νίκος Τρανός και Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου για τις θέσεις των μελών του ΔΣ πήραν την πλειοψηφία των ψήφων.

Αρνητική γνώμη για όλα τα πρόσωπα εξέφρασαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής και του ΠΑΣΟΚ· «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

«Δεν θα είμαι πρόεδρος που θα φροντίζει να περνάει η γραμμή της κυβέρνησης», δεσμεύτηκε ο Διονύσης Τσακνής ενώπιον των μελών της Επιτροπής. Είπε ακόμα ότι θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής και όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να ακούσει τις θέσεις τους και να υλοποιηθεί ο στόχος της πλουραλιστικής και αξιοκρατικής ενημέρωσης. Ο Διονύσης Τσακνής ανέφερε ότι όλες οι συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ θα είναι ανοιχτές και ότι τα πρακτικά θα δημοσιεύονται και θα αποστέλλονται τάχιστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Ο Διονύσης Τσακνής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Απαντώντας σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν οι δομές της ΕΡΤ και της ΕΡΑ, ο Λάμπης Ταγματάρχης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή στο βαθμό που μπορεί να υπηρετηθεί από τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν την ΕΡΤ». Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς εξήγησε στην Επιτροπή ότι όλες οι συμβάσεις της ΝΕΡΙΤ «κληρονομούνται» από τον νέο φορέα και δεσμεύτηκε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η τοποθέτηση των εργαζομένων και να «τρέξει» σύντομα η μισθοδοσία τους.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ώστε να καταστεί η ΕΡΤ πάροχος δικτύου, ο Λάμπης Ταγματάρχης το προσδιόρισε σε τουλάχιστον ένα οκτάμηνο καθώς θα απαιτηθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, που θα έρθει στη Βουλή, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία «να αποκατασταθεί το έγκλημα που συντελέστηκε στην Ελλάδα». Υπογράμμισε τέλος ότι ο αριθμός των αδειών θα είναι μικρός ώστε τα σχήματα να είναι βιώσιμα.