26 Μάιος 2015, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2015, 10:45

ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην «ακτίνα του θανάτου»

  • ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην «ακτίνα του θανάτου»
    Φωτ.: John F. Williams/Navy Media Content Service

Ένα σημαντικό βήμα έκανε η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του στρατού των ΗΠΑ για την απόκτηση ενός αερομεταφερόμενου υπερόπλου λέιζερ που εκτοξεύει από ψηλά «ακτίνες θανάτου», οι οποίες καταστρέφουν με τρομερή ακρίβεια τον επίγειο ή εναέριο στόχο τους.

Σύμφωνα με την DARPA, το οπλικό σύστημα είναι δέκα φορές μικρότερο και ελαφρύτερο από τα σημερινά λέιζερ ίδιας ισχύος.

Πρόκειται για την ίδια υπηρεσία που πριν από δεκαετίες έθεσε τα θεμέλια του ίντερνετ και τώρα συνεχίζει τα ρηξικέλευθα βήματά της μέσα από την πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι οι εργαστηριακές δοκιμές του νέου όπλου ακτίνων στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Το υπερόπλο έχει προγραμματιστεί να δοκιμαστεί φέτος το καλοκαίρι σε πραγματικές συνθήκες στο Νέο Μεξικό, εναντίον κινούμενων επίγειων ή εναέριων στόχων (πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού, οχημάτων κ.ά.).

Τελικός στόχος είναι να ενσωματωθεί κάποια στιγμή σε πολεμικά αεροσκάφη, δορυφόρους ή drones, ενώ υπολογίζεται επίσης να αξιοποιηθεί και από το έδαφος σε μελλοντικούς βομβαρδισμούς, στους οποίους χρειάζεται στόχευση μεγάλης ακρίβειας και ελαχιστοποίηση του κινδύνου παράπλευρων απωλειών.