25 Μάιος 2015, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2015, 20:21

Πόσος είναι ο ΦΠΑ στις χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα στον τουρισμό

  • Πόσος είναι ο ΦΠΑ στις χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα στον τουρισμό
    Άποψη από την αίθουσα αναχωρήσεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτ.: Παντελής Σαΐτας / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Είναι μια αύξηση που θεωρείται δεδομένη. Οι… τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα αρχίζουν να προσαρμόζονται στην ιδέα ότι ο 6,5% ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Οι Έλληνες ξενοδόχοι δηλώνουν ότι η κόκκινη γραμμή τους είναι στο 10%, την ώρα που (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι στο 13% και στο τουριστικό πακέτο στο 8,1%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η μεγαλύτερη εικόνα, δηλαδή πόσος είναι ο φόρος στις τουριστικές υπηρεσίες που παρέχουν χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα στη βιομηχανία του τουρισμού. Στην Τουρκία ο φόρος είναι στο 8% και για τη διανυκτέρευση και για την εστίαση και για το τουριστικό πακέτο. Στο 9% είναι ο φόρος στην Κύπρο και για τις τρεις αυτές υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες.

Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν φόρο 10% στις διανυκτερεύσεις, στην εστίαση αλλά και στο τουριστικό πακέτο. Στη Μάλτα η διανυκτέρευση έχει φόρο 7%, η εστίαση 18% και το πακέτο 9,8%. Η Κροατία χρεώνει με 13% φόρο τις διανυκτερεύσεις, την εστίαση και το τουριστικό πακέτο. Στην Πορτογαλία ο τουρίστας θα πληρώσει μόλις 6% φόρο για τη διανυκτέρευση αλλά 23% για την εστίαση και 10,8% για το τουριστικό πακέτο.