25 Μάιος 2015, 21:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2015, 21:33

Η Φλώρινα κατασκεύασε, και πουλά, το δικό της αεροπλάνο! (βίντεο)

  • Η Φλώρινα κατασκεύασε, και πουλά, το δικό της αεροπλάνο! (βίντεο)
    Το αεροσκάφος Άρχων (φωτ.: www.aerosports.gr)

Tο πρώτο του ταξίδι στους αιθέρες έκανε το αεροσκάφος «Άρχων» (ARCHON SF1), το οποίο κατασκευάστηκε στη Φλώρινα! Όπως αναφέρει το radioflorina.blogspot.gr, ο κατασκευαστής του Γιώργος Ηλιόπουλος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την ελληνική γραφειοκρατία προκειμένου να λάβει άδεια για να πετάξει δοκιμαστικά το αεροσκάφος.

Τελικά, απευθύνθηκε στην Ιταλία για να βρει λύση κι γι’ αυτό τα διακριτικά νηολόγησής του είναι «Ι-Α281». Πρόκειται για ένα πάρα πολύ ελαφρύ αεροσκάφος, καθώς ζυγίζει μόλις 200 κιλά και φορά έναν κινητήρα μόλις 46 ίππων. Είναι μονοθέσιο, μοιάζει με μαχητικό ενώ τα περισσότερα μέρη του είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο αεροναυπηγικής.

Διαθέτει πολλούς καινοτόμους σχεδιασμούς, σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίοι παραπέμπουν σε τεχνολογία Stealth.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο αεροπλάνο ο κατασκευαστής του Γιώργος Ηλιόπουλος έχει δεχθεί πάρα πολλά e-mail και τηλεφωνήματα από αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν εμπορικά! Ο Γ. Ηλιόπουλος δεν είναι αεροναυπηγός, ούτε μηχανικός αεροσκαφών. Η ιδέα να κατασκευάσει το δικό του αεροσκάφος ήρθε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε κάποιο ειδικό κατάστημα στον Καναδά. Πριν από το «Άρχων» είχε κατασκευάσει πειραματικά άλλα δύο αεροπλάνα.