25 Μάιος 2015, 18:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2015, 20:41

Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Μόσχας: Γενοκτονία – Δικαίωμα στη Μνήμη

  • Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Μόσχας: Γενοκτονία – Δικαίωμα στη Μνήμη
    Η διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Μόσχας Θεοδώρα Γιαννίτση

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Στις 18 Μαΐου, στην Εστία των Εθνικοτήτων της ρωσικής πρωτεύουσας, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Μόσχας διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Γενοκτονία – Δικαίωμα στη Μνήμη». Μέλη και φίλοι του Κέντρου συγκεντρώθηκαν για τιμήσουν από κοινού τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1916-1923.

Με μια ιστορικού περιεχομένου διάλεξη απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους η διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Θεοδώρα Γιαννίτση. Η ιστορικός, με σπουδές στη Μόσχα, μιλώντας για την τραγική μοίρα των Ποντίων και άλλων χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οριοθέτησε τη Γενοκτονία σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ξεκίνησε το 1908, αμέσως μετά την επίσημη έναρξη της δράσης των Νεότουρκων, και συνεχίστηκε μέχρι το 1914.


Ο μελετητής της ποντιακής λύρας Γιώργος Ηλιάδης

Με την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου ξεκίνησε η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας, που συνεχίστηκε μέχρι το 1919 ενώ η τρίτη φάση συνδέθηκε με την πολιτική των εθνοκαθάρσεων του Μουσταφά Κεμάλ και ολοκληρώθηκε το 1923. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελλά «Η Χίμαιρα της Ιωνίας».


Μέλη και φίλοι του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση

Στη συζήτηση που ακολούθησε, πήραν μέρος η πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου, ο μελετητής της ποντιακής λύρας Γιώργος Ηλιάδης, η Ναντιέζντα Κουζνετσόβα-Σιχίδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας, και η εκπρόσωπος της ελληνικής νεολαίας της ρωσικής πρωτεύουσας Διάνα Πουρσάνοβα.