25 Μάιος 2015, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2015, 16:33

«Ο Δήμος Λαγκαδά οφείλει να αποκτήσει μνημείο Γενοκτονίας» (φωτο, βίντεο)

  • «Ο Δήμος Λαγκαδά οφείλει να αποκτήσει μνημείο Γενοκτονίας» (φωτο, βίντεο)

Ένα σπυρίν θυμίαμα ήταν ο τίτλος της θεατρικής παράστασης, αφιερωμένης στον ξεριζωμό των Ποντίων. Την ανέβασε η θεατρική ομάδα του Ποντιακού Συλλόγου Κολχικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά. Οι ποντιακοί σύλλογοι Λαγκαδά θέλοντας να τιμήσουν την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων οργάνωσαν χθες Κυριακή (24/5) εκδηλώσεις για να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους τους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στο Μπίλλειο η κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον εκπαιδευτικό και δημοσιογράφο Στάθη Ταξίδη. Με την παραστατική και μεστή ομιλία του, ο Στ. Ταξίδης μετέφερε το κοινό από τους χρόνους της ανάπτυξης και της δόξας των Ελλήνων του Πόντου έως τη σκληρή περίοδο των διωγμών και της προσφυγιάς που ακολούθησε. Ακούστηκαν αφιερωματικά τραγούδια του Πόντου, ενώ την παράσταση έκλεισε ο ποντιακός χορός σέρρα.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε από κοντά ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος στο λόγο του επανέφερε το ζήτημα ανέγερσης μνημείου προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας, καλώντας δημοσίως τους ποντιακούς συλλόγους του δήμου σε ανοιχτό διάλογο για το σημείο και τον τρόπο σωστής ανάδειξής του.

«Σήμερα είναι η στιγμή, στο πλαίσιο του διευρυμένου πλέον Δήμου Λαγκαδά, να επικαιροποιήσουμε αυτή την πρόταση και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή της. Σκοπός μας είναι η ανέγερση ενός συμβόλου τιμής, μνήμης και ιστορίας στο Δήμο Λαγκαδά» επισήμανε ο Γ. Καραγιάννης.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ24
ΜΑΙΟΣ
2015
19:30
Οι Ποντικοί Σύλλογοι Λαγκαδά σε συνεργασία με τον δήμο Λαγκαδά συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης της...