25 Μάιος 2015, 14:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2015, 14:03

Έρχονται αλλαγές στη φορολόγηση των ΙΧ

  • Έρχονται αλλαγές στη φορολόγηση των ΙΧ

Τα πάνω κάτω έρχονται στην αγορά αυτοκινήτων με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τον υπολογισμό των φόρων. Τα οχήματα δεν θα φορολογούνται με βάση τον κυβισμό τους, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση την τιμή λιανικής πώλησης.

Η κυβέρνηση βάζει επίσης στο τραπέζι και την αλλαγή του συστήματος των τεκμηρίων, την επιβολή φόρου περιβάλλοντος (με τη λογική ότι θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την κυκλοφορία παλαιών αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 20 ετών), αλλά και τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων ή των ΙΧ που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Εξετάζεται επίσης η αντικατάσταση του μέτρου της απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς. Ακόμη, για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, προτείνεται η καταβολή ΦΠΑ, ο έλεγχος στοιχείων και η υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση ξεκινάει άμεσα διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο να προχωρήσει στη θέσπιση των παραπάνω αλλαγών.