25 Μάιος 2015, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2015, 09:13

Η πρόταση σοκ των δανειστών για τις συντάξεις

  • Στοιχεία-σοκ: Απώλειες 50 δισ. ευρώ από 23 μειώσεις στις συντάξεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μπορεί η κυβέρνηση να πιστεύει ότι πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία αλλά τα επώδυνα μέτρα ήδη προκαλούν σοκ σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Η αύξηση του ΦΠΑ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και του χαρατσιού είναι μερικά από τα μέτρα αλλά το μεγάλο σοκ είναι το θέμα των συντάξεων που οι δανειστές προτείνουν παρεμβάσεις που ακουμπούν χιλιάδες ασφαλισμένους. Όλα δείχνουν ότι άμεσα έρχονται παρεμβάσεις που θα έχουν δύο σκέλη.

Από τις αρχές του 2016, σε επτά μήνες από τώρα δηλαδή, θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση για τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Τα αντικίνητρα δεν θα είναι άλλα από αύξηση των οικονομικών κυρώσεων για όσους αποχωρούν πρόωρα με αύξηση του πέναλτι που είναι 4,5% ή 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης ανάλογα με το ταμείο.

Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους, από 6 ως και 12 μήνες ανά έτος που θα παρέρχεται.

Όλα δείχνουν ότι περίπου 100.000 άτομα που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα λόγω ετών ασφάλισης αλλά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το ηλικιακό όριο θα είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μητέρες ανηλίκων παιδιών, δημοσίους υπαλλήλους που κατοχύρωναν δικαίωμα με 25ετία, αλλά και κάποιους από τους παλιούς εργαζόμενους με ασφάλιση πριν από το 1983.